Nagyvilág

Tom Lantos a magyarellenesség ellen szólt

A magyarellenes incidensek és az idegengyűlölet megfékezéséről tárgyalt a szlovák külügyminiszterrel Tom Lantos.

Az Egyesült Államok képviselőházának magyar származású tagja hétfőn Pozsonyban Ján Kubis külügyminiszterrel tárgyalt a magyarellenes incidensek és az idegengyűlölet megfékezéséről. Közös sajtótájékoztatójukon Lantos az erőszakos cselekmények határozott visszaszorítása és a megnyugtató rendezés mellett kardoskodott.


A politikus kifejtette: Bill Clinton volt elnök és alelnöke, Al Gore egykor az Egyesült Államokban személyesen álltak az afro-amerikaiak templomainak gyújtogatói ellen kibontakozó mozgalom élére és Szlovákiában a kormány feladata lenne, hogy a magyarellenes gyűlöletkeltés elleni küzdelem élére álljon.


A magyar származású amerikai politikus nem először igyekszik közbenjárni a szlovákiai magyarokat ért sérelmek miatt. Ezt a kilencvenes években, Vladimír Meciar kormánya idején is megtette. Lantos ezúttal is közvetíteni igyekszik Pozsony és Budapest között. Nem titkolt szándéka, hogy elérje: Pozsony vessen véget a magyarellenes megnyilvánulásoknak, a kormány határozottan lépjen fel a gyűlöletkeltés ellen, Magyarország és Szlovákia kormánya pedig közös erőfeszítéssel rendezze az utóbbi hetekben feszültté váló viszonyát.

A szlovák külügyek irányítójával, Ján Kubissal tartott közös sajtóértekezletén Tom Lantos kiállt az erőszakos cselekmények határozott visszaszorítása és a megnyugtató rendezés mellett. Az amerikai politikus este várhatóan Budapesten folytatja megbeszéléseit Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Pozsonyi lapvélemény szerint a magyar és a szlovák külügyminiszter vasárnapi szlovákiai televíziós vitájának az a jelentősége, hogy – mint a pozsonyi Novy Cas írja – a semmitmondó diplomáciai jegyzékekre adott válaszok után végre párbeszédet folytattak a politikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik