Nagyvilág

Újabb robbantás Törökországban

Pokolgép robbant vasárnap este a délkelet-törökországi Catak város egyik teázójában. A detonáció következtében két ember életét vesztette, tizennégy pedig megsebesült - közölte a rendőrség.

A helyi hatóságok azt gyanítják, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói rejtették el a távirányítású robbanószerkezet a város egyik parkjában lévő teázóban. A kerthelyiségben este igen gyakori vendégek állami tisztviselők és családjaik. A robbanás pillanatában már ott voltak a rendőrök, mert előzőleg bejelentést kaptak egy gyanús csomagról.

A robbanásban tizenhatan, köztük két rendőr, sebesült meg. Kórházba szállítás után ketten belehaltak sérüléseikbe. Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tekinti a kurdok autonómiájáért erőszakkal fellépő PKK-t. Az év eleje óta megsokszorozódott összecsapásokban a PKK 98 gerillája és a török biztonsági erők 74 tagja vesztette életét.

A Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) elnevezésű kurd terrorszervezet jelentkezett az augusztus végi antalyai és isztambuli robbantásos merényletek elkövetőjeként, a robbantásoknak három halottja és több tucat sebesültje volt. A hatóságok szerint a PKK irányítja a Sólymokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik