Nagyvilág

Irán: most jönnek a szankciók?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön jelentésbe foglalta: Irán nem tett eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa júliusi felszólításának, hogy augusztus 31-ig függessze fel az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységét.

A bécsi székhelyű NAÜ csak arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Mohamed el-Baradei főigazgató által összeállított jelentést csütörtökön elküldték a Biztonsági Tanácshoz, de annak tartalmát nem teszik közzé. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint a jelentésből kiderül, hogy Irán két nappal ezelőtt még működtetett olyan gázcentrifugát, amely az urándúsításhoz szükséges. A NAÜ székhelyén diplomáciai forrás úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a jelentés “negatív tartalmú” Iránra nézve.

A BT július utolsó napján elfogadott határozatában augusztus 31-ig adott időt Iránnak az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenység felfüggesztésére. Ellenkező esetben a testület büntető jellegű gazdasági és diplomáciai intézkedéseket fontolhat meg a perzsa állammal szemben.

Nem ígérgettek

Az iráni ENSZ-nagykövet már a határozat elfogadásának a napján elutasította a BT követelését, jóllehet ez az első olyan ENSZ-határozat, amely már jogilag kötelező követeléseket támaszt, és amely szankciók mérlegelésével fenyeget. Azóta több iráni vezető is leszögezte: Teherán nem mond le az urándúsításról, és nem is függeszti fel azt.

A BT határozatában ugyanakkor rögzítették azt is, hogy a szankciókról a testületnek újabb határozatban kell majd dönteni, hangsúlyozva ezzel, hogy automatikusan nem rendelhetnek el megtorló intézkedéseket Irán ellen.

Nincs bizonyíték

A nagyhatalmak – élükön Washingtonnal – már hosszabb ideje azt gyanítják, hogy Irán energiaszükségleteinek a kielégítése céljából kibontakoztatott atomipari programjának a leple alatt atomfegyverhez, illetve ilyen fegyver gyártói kapacitásához akar hozzájutni.

Irán cáfolja ezt, és arra hivatkozik: joga van az urándúsításhoz. A NAÜ mindeddig nem talált bizonyítékot titkos fegyvergyártó programra, de megállapította, hogy Teherán nem működik együtt teljes mértékben a NAÜ-vel, nem ad megnyugtató választ programja minden részletével kapcsolatban.

Lehetséges büntetések

A The Wahington Post csütörtöki számában arról értekett, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország elképzelései szerint az első lépcsőben megtiltanák, hogy Iránnak olyan anyagokat adjanak el, amelyek kötődnek a nukleáris energiához, zárlat alá vennék Irán külföldi javait, és megtiltanák azoknak az iráni illetékeseknek külföldi utazásait, akik részesei az atomprogram fejlesztésének.


Ha ezek az intézkedések hatástalanok maradnának, akkor a következő szakaszban immár az iráni kormány tagjaira is kiterjesztenék a külföldön elhelyezett bankbetétek befagyasztását és az utazási tilalmat – közölte a lappal egy magát megnevezni nem kívánó amerikai illetékes. Végül megtiltanák az Iránban irányuló kereskedelmi célú repüléseket és a Világbank nem adhatna hiteleket Iránnak – számolt be róla az amerikai napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik