Nagyvilág

Fico: one side story

A szlovák kormány betartja az európai normákat és mindent megtesz az idegengyűlölet megfékezésére - közölte Robert Fico. A szlovák parlamenti pártok egyeztettek egy megbékélést szorgalmazó nyilatkozattervezetről, de megállapodniuk nem sikerült. Az ET mélységes aggodalmának adott hangot.

„A szlovák köztársaság szuverén állam”, és a kormányon lévő pártok „tisztában vannak azzal, hogy mi a szélsőségesség, nacionalizmus, idegengyűlölet” – mondta a kormányfő a közszolgálati televízió Az Este című csütörtöki műsorában. Nem érzik szükségét annak, hogy e téren bárkinek is elszámoljanak – tette hozzá. Kifejtette: szeretné, ha a magyar oldalon ugyanolyan aktívan folynának az ottani esetekkel kapcsolatos rendőri eljárások, mint Szlovákiában, ahol egyes tettesek már börtönben vannak, mások ügyét a rendőrség vizsgálja. Kijelentette, hogy a szlovák oldalon nem reagáltak „túlfűtötten és agresszíven” arra, hogy festékszóróval lefújták a budapesti nagykövetségük épületét, vagy hogy futballmérkőzéseken „súlyos szlovákellenes” transzparensek jelentek meg.

Háborút indítani?

A Ján Slota vezette nemzeti párt kormányra kerülésének hatásával foglalkozó kérdésre Fico felidézte, hogy Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke azt mondta: a szlovák kormány közel áll a fasizmushoz – nem pontosan idézve – „szlovák fasiszta kormányt mondott”. Mit kellett volna tenni? Háborút indítani? Nemzetközi visszhangot kelteni, panaszkodni, vagy nemzetközi eljárást kezdeményezni? – sorolta Fico a kérdéseit. A „politikusoknak különös szókincsük van” és Németh Zsolt Szlovákiához való hozzáállása különös – zárta le a témát. Leszögezte, hogy „az MKP (Magyar Koalíció Pártja, a szerk. megj.) vezetői mindennapos vendégek a magyar minisztériumokban, hivatalokban, folyamatosan egyeztetnek”, és – mint mondta – azt hiszi, hogy „a mostani helyzet elsősorban az ő érdemük”.

A nyitrai esetet egyelőre egyoldalúan bemutatott „one side story”-ként minősítette, amelyben a rendőrség majd kideríti, hogy mi történt. Ismételten emlékeztetett, hogy Szlovákiában már vannak, akik börtönben ülnek idegengyűlöletért, erőszakos cselekményekért. Végezetül Robert Fico közölte: már legalább tízszer megtette azt, amit rendkívüli sajtóértekezletén Gyurcsány Ferenc is, kérte országa polgárait, ne engedjenek teret az idegengyűlöletnek és a provokációknak.

ET: „mélységes aggodalom”

Elítélte az idegengyűlölet és intolerancia szlovákiai megnyilvánulásait egy fiatal magyar nőt ért közelmúltbeli támadás kapcsán csütörtökön az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, René van der Linden. A közlemény hangsúlyozza, hogy a demokratikus értékeket tiszteletben tartó politikusoknak állást kell foglalniuk a politikában megjelenő fajgyűlölő és idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben. A közelmúltbeli szlovákiak események, a különösen a magyar kisebbséget ért szaporodó támadások „mélységes aggodalomra adnak okot” – jelentette ki van der Linden.

Egyeztetés közös nyilatkozat nélkül

A szlovák parlamenti pártok a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) meghívására csütörtökön egyeztettek a magyar párt szélsőséges nacionalista megnyilvánulásokat és magyarellenes atrocitásokat elítélő, megbékélést szorgalmazó nyilatkozattervezetéről, de a dokumentumot nem írták alá, jóllehet a szélsőségek összeférhetetlen megnyilvánulásait rendre elítélték.

Az MKP pozsonyi székházában megtartott egyeztetésen éppen az MKP-vel korábban nyolc évig együtt kormányzó Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDK) elnöke, Mikulás Dzurinda volt kormányfő kardoskodott a tervezet ellen, aki szerint „az MKP javaslata nem egyeztethető össze a szlovák nemzet és az állam érdekeivel”. Az MTI pozsonyi tudósítójának értesülése szerint Dzurinda szemléleténél még a jelenlegi kormánypártok képviselő is toleránsabb magatartást tanúsítottak.

Az egyeztetés után Dzurinda külön sajtótájékoztatón indokolta álláspontját, azzal érvelve, hogy az MKP nyilatkozattervezete az európai szervezetek nem kívánatos szlovákiai monitorozását vonná maga után. Az MKP nyilatkozattervezetének további sorsa egyelőre ismeretlen, noha a tárgyalásokat vezető Csáky Pál, az MKP elnöke végső soron sikeresnek nevezte, hogy egyáltalán eddig is eljutottak. Hozzátette: történelmi fordulat, hogy a szélsőséges magyarellenességről elhíresült Ján Slota által vezetett kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője most először lépte át az MKP székházának küszöbét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik