Nagyvilág

EU: korai még az Irán elleni szankció

Egyelőre még korai lenne Irán ellen büntetőintézkedéseket hozni, noha a közép-keleti ország nem tett eleget az ENSZ felhívásának, és nem vetett véget a megadott határidőig urándúsítási tevékenységének - mondta pénteken az EU soros elnöki tisztét ellátó Finnország külügyminisztere.

“Az EU számára továbbra is a diplomácia az első számú eszköz” – fogalmazott Tuomioja az EU tagállamainak a finnországi Lappeenrantában sorra kerülő külügyminiszteri értekezlete előtt.

Irán nem teljesítette a Biztonsági Tanács követelését, és nem szüntette be az urándúsítást augusztus 31-ig, sőt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök megerősítette, hogy “Teherán nem hagyja magát megfélemlíteni”, nem adja fel jogát a nukleáris technológia felhasználására. George Bush amerikai elnök szerint az iráni válasz kihívással ér fel, és Teheránnak szembesülnie kell a következményekkel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy Irán nem állította le az urándúsítást, de szerinte minden megoldási lehetőséget számba kell venni. Tuomioja a pénteki külügyminiszteri találkozó előtt kijelentette, hogy ha Irán tárgyalásokat kíván, “akkor meg kell vizsgálnunk, milyen feltételei vannak”.

Az Egyesült Államok korábban jelezte azt is, hogy addig nem kezdeményez Irán-ellenes lépéseket, amíg Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nem folytat megbeszélést Ali Laridzsanival, a nukleáris kérdésekben illetékes iráni főtárgyalóval egy kompromisszumos megoldás elérése reményében. Solana pénteken jelentette be, hogy a jövő hét elején találkozik Ali Laridzsánival, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyalóval. A találkozó helyét nem jelölte meg közelebbről, csak annyit mondott, hogy európai helyszínen fog tárgyalni az iráni illetékessel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik