Nagyvilág

Szeptember közepén találkoznak a Visegrádi négyek

Szeptember közepén a Prágától északnyugatra fekvő Slányban találkozik a cseh, lengyel, magyar és szlovák államfő.

A szeptember 15–16-án sorra kerülő találkozón, ígérte szerint rész vesz Sólyom László magyar, Ivan Gasparovic szlovák, valamint Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök – tájékoztatta csütörtökön az MTI prágai tudósítóját Petr Fucík, az elnöki sajtóiroda munkatársa.

Václav Klaus cseh köztársasági elnök, a találkozó gazdája szeptember 15-én, pénteken a közép-csehországi Slany főterén fogadja hivatalosan vendégeit a több tucatnyi környékbeli település polgármestereinek jelenlétében. Az államfők útban a cseh elnökök nyári rezidenciája, a Lány kastély felé, állnak meg Slanyban. A hivatalos fogadást Slanyban Klaus személyes kérésére rendezik meg, aki szeretné kihasználni az alkalmat, hogy bemutathassa ezt a történelmi várost neves vendégeinek. A mintegy másfél órára tervezett hivatalos ceremónia mellett Slany önkormányzata kísérő programokat is szervez, amelyben helyi művészek és iskolások vesznek részt – mondta újságíróknak Ivo Rubík, a város polgármestere.

Az államfői találkozóra és a megbeszélésekre regionális és nemzetközi kérdésekről a felújított Lány kastélyban kerül sor, amely 1918 után a csehszlovák, majd 1993 óta a cseh köztársasági elnökök hivatalos nyári rezidenciája. A találkozón folytatott tárgyalások eredményéről a négy köztársasági elnök szeptember 16-án szombaton közös sajtóértekezleten tájékoztatja a közvéleményt.

A visegrádi csoportot 1991-ben alapította Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország alapvetően Václav Havel akkori csehszlovák államfő kezdeményezésére. Csehszlovákiai kettéválása után a hármas négyesre bővült, Csehszlovákia helyét Csehország és Szlovákia foglalta el. A regionális együttműködés alapvető célja az volt, hogy a rendszerváltás után elősegítse a régió országainak csatlakozását az összeurópai struktúrákba, elsősorban az Európai Unióba és a NATO-ba. Jelenleg már mind a négy ország tagja az EU-nak és a NATO-nak is.

Václav Klaus cseh miniszterelnökként (1993–1997) nem volt híve a visegrádi politikai együttműködésnek, s a regionális gazdasági kapcsolatokat részesítette előnyben. Államfőként azonban aktívan támogatja a visegrádi országok együttműködését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik