Nagyvilág

Csütörtökön lejár az Iránnak szabott határidő

Csütörtökön jár le az a határidő, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa szabott Iránnak az urándúsító tevékenység leállítására.

Az iszlám köztársaság már kedden tudatta a világgal, hogy „nem hajol meg fenyegetések és ultimátumok előtt”, és nem hajlandó beszüntetni a vitatott urándúsítást. Erre az esetre a Biztonsági Tanács már júliusban kilátásba helyezte „megfelelő intézkedések” meghozatalát. Iránra minden valószínűség szerint diplomáciai és gazdasági jellegű szankciók várnak, katonai lépésektől azonban nem kell tartania.

A BT elméletileg már pénteken határozatba foglalhatná a Teherán megbüntetését célzó szankciókat, ám a gyakorlatban elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani. A testület állandó tagjai ugyanis nincsenek azonos állásponton ez ügyben. Kína és Oroszország több ízben értésre adta, hogy még csekély súlyú szankciókkal sem értene egyet. A nyugati állandó BT-tagok közül az Egyesült Államok tűnik a legeltökéltebbnek Irán megbüntetésére. Washington jelezte, hogy ha a BT-ben nem sikerül keresztülvinni a szankciókat, úgy akár az ENSZ nélkül, megbízható szövetségesekkel összefogva is kész megtorló lépéseket foganatosítani Iránnal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik