Nagyvilág

Kémkedés miatt emelnek vádat az NG egy újságírója ellen

Kémkedés gyanúja miatt vádat emeltek szombaton a National Geographic című amerikai folyóirat kétszeres Pulitzer-díjas újságírója ellen a nyugat-szudáni Dárfúrban.

A 44 éves Paul Salopek ellen, aki a Chicago Tribune munkatársa, és a National Geographic számára készített riportot Szudánban, szombaton emelt vádat a bíróság a dárfúri el-Fáserben kémkedés, törvénytelen információtovábbítás és “álhírek” írása miatt – állt Chicaco Tribune honlapján. Csádi nemzetiségű gépkocsivezetője és tolmácsa ugyancsak ellen vádat emeltek.

A három férfit augusztus 6-án vették őrizetbe a polgárháború dúlta szudáni tartományban a kormányhoz hű erők.

A National Geographic és a Chicago Tribune egyaránt követelte az újságíró szabadon bocsátását. “A National Geographic határozottan tiltakozik a vádak ellen és felszólítja Szudánt, hogy azonnal engedjék szabadon Salopeket és az őt kísérő két csádit” – áll a folyóirat által szombaton közzétett közleményben.

Ann Marie Lipinski, a Chicago Tribune főszerkesztője hangsúlyozta: Salopek nem kém, és reményét fejezte ki, hogy az újságíró mielőbb visszatér családjához. A National Geographic értesülése szerint a három férfi pere szeptember 10-én kezdődik.

2003 eleje óta a harcok és a humanitárius válság következtében a halálos áldozatok száma 180 ezer és 300 ezer között volt Dárfúrban. A 7 millió lélekszámú tartományban több mint 2,4 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az ENSZ több mint két éve kéri – mindeddig sikertelenül – a dárfúri polgári lakosság megvédelmezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik