Nagyvilág

Fogolycsere a Hezbollah és Izrael között?

Legkésőbb két-három héten belül végrehajtandó fogolycserében állapodott meg Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet, német közvetítésnek köszönhetően - jelentette vasárnap az al-Ahram című egyiptomi kormánylap "magas szintű" forrásokra hivatkozva.

Ennek keretében a síita szervezet visszaadná Izraelnek azt a két katonát, akit július 12-én rabolt el az izraeli-libanoni határon, miután “szilárd biztosítékot kapott a német közvetítőtől arra nézve, hogy másnap vagy harmadnap kiszabadulnak libanoni foglyok” – írta a lap. Az al-Ahram nem közölte, hogy hány libanoniról van szó.

Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője a két izraeli katona elrablása után közvetlenül közölte, hogy a szervezet kész őket visszaadni libanoni foglyokért cserébe. A katonák elhurcolása és nyolc másik megölése váltotta ki az izraeli hadsereg támadását a Hezbollah libanoni állásai ellen.

Izrael a 34 napig tartó háború alatt nem volt hajlandó tárgyalni fogolycseréről, Cipi Livni izraeli külügyminiszter azonban azóta közölte, hogy országa kész tárgyalni.

Az egyiptomi lap szerint amint megszületik a fogolycsere-megállapodás, a Hamász palesztin szervezet is hajlandó lesz szabadon engedni azt az izraeli katonát, akit harcosai hurcoltak el június 25-én egy őrposztról a Gázai övezet és Izrael határa közelében.

Izrael hivatalosan most sem akar tárgyalni a Hamásszal arról, hogy az elrabolt katonáért cserébe palesztin foglyokat engedjen szabadon, ezt a konfliktust erővel akarja megoldani: hadműveletet indított és folytat az övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik