Nagyvilág

Előrehozott választást akar a győztes cseh párt

Egy olyan átmeneti kisebbségi cseh kormány felállítását tervezi Mirek Topolánek megbízott kormányfő, amely csak a jövő év tavaszára előrehozott választásokig vezetné az országot.

“Kormányom tagjait pénteken szeretném bemutatni az államfőnek. Az átmeneti kormány legfőbb feladata az lenne, hogy elvezesse az országot az előrehozott választásokhoz. Erre a legmegfelelőbb április és június közti időszak lenne” – jelentette ki Topolánek vasárnap a közszolgálati televíziónak adott interjúban.

Csehországban immár három hónapja folyik a huzavona az új kormány felállításáról, amelyre Mirek Topolánek, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke kapott megbízatást. Miután azonban a 200 tagú képviselőházban mind a jobboldalnak, mind a baloldalnak 100-100 tagja van, Topolánek elképzeléseit nem tudna keresztülvinni. Az ODS elnöksége ezért csütörtökön úgy döntött, hogy egy olyan kisebbségi kormányt állít fel, amely előrehozott választásig vezetné az országot.

Az előrehozott választásokat az ODS mellett jelenleg csak a Zöldek Pártja támogatja, a három további parlamenti párt egyelőre még tárgyalni akar az új kormány felállításáról. Egybehangzóan azzal érvelnek, hogy eddig még egyetlen hivatalos kormányalakítási kísérletre sem került sor. A hatályos alkotmány szerint három kormányalakítási kísérletnek kell megbuknia ahhoz, hogy az államfő feloszlathassa a parlamentet, és új választásokat írjon ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik