Nagyvilág

Kommunista támogatást vár a cseh jobboldal

A cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS) kisebbségi kormányt alakít, amely az előre hozott választásokig vezethetné az országot, és e célja megvalósításához a kommunisták támogatását is elfogadná - jelentette ki Mirek Topolánek kinevezett kormányfő, az ODS elnöke a pártvezetés éjjeli ülése utáni sajtótájékoztatón.

“Természetesen előnyben részesítenénk a többi, nem kommunista párt támogatását. Az előre hozott választásokhoz vezető lépést azonban értelmes lépésnek tartjuk, s ha a kommunisták támogatnák, mi nem lennénk ellene” – mondta Topolánek, aki korábban Jirí Paroubek távozó kormányfővel, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnökével tárgyalt egy kisebbségi kormány felállításáról.

Paroubek azonban csütörtökön bejelentette: az ODS rugalmatlan, ezért nem látja értelmét a további tárgyalásoknak. Bár nincs kormányalakítási megbízatása, Paroubek felajánlotta a kereszténydemokratáknak, hogy kezdjenek ők tárgyalásokat egy új koalícióról, amelyet a kommunisták kívülről megtűrnének vagy támogatnának.

A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöksége Paroubek ajánlatát elfogadta. A két párt vezetése már a koalíciós együttműködés alapelveiben is megállapodott, de a párt regionális szervezeteinek többsége a nap folyamán fellázadt Miroslav Kalousek pártelnök és a pártvezetés pálfordulása és a kommunisták támogatásának elfogadása miatt. Az országos vezetőség esti ülésén úgy döntött, hogy a KDU-CSL azonnal megszakítja tárgyalásait a szociáldemokratákkal, Kalousek pedig bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

A kereszténydemokrata párt eddig élesen antikommunista volt, s elutasított mindenféle együttműködést a kommunistákkal. Topolánek korábban éppen a kereszténydemokratákkal és a zöldekkel kötött koalíciós szerződést, amelyet formálisan máig sem bontottak fel.

Előre hozott választásokat jelenleg csak a polgári demokraták és a Zöldek Pártja szorgalmaz. Jirí Dolejs, a kommunisták alelnöke kijelentette, hogy az előre hozott választás “nincs napirenden”, s pártja csak Paroubek kormányát lenne hajlandó “megtűrni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik