Nagyvilág

Kilenc évet kapott a volt ukrán kormányfő

Kilencéves szigorított börtönbüntetésre és 10 millió dolláros kártérítésre ítélte egy amerikai szövetségi bíró pénteken Pavlo Lazarenko volt ukrán miniszterelnököt pénzmosás és zsarolás miatt.

Az 53 éves Lazarenko 1996 júniusától 1997 júliusáig volt az ukrán kormány feje, s a bíróság szerint hivatali idejében – az egykori Szovjetunió felbomlását követő zűrzavaros időszakban, tisztségével visszaélve, kormánymegrendelések célzott kiosztása és szívességtételek révén – sokmilliós vagyonra tett szert.

Az exkormányfő 1999-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol őrizetbe vették és eljárás indult ellene. Lazarenkót 2004 júniusában az esküdtszék 29 vádpontban bűnösnek találta, így többek között abban, hogy kormányfősége idején dollármilliókat mosott tisztára amerikai bankokon keresztül. A bíró tizenöt vádpontot később ejtett a politikus terhére rótt cselekmények közül. A szövevényes bűnügy sok vállalatot, bankot és több országot érint, köztük Ukrajnát, Lengyelországot, Magyarországot, Hollandiát, Svájcot és az Egyesült Államokat.

Az ügyészség eredetileg 18 évnél is hosszabb szabadságvesztés és 43 millió dolláros kártérítés kiszabását, valamint közel 23 millió dolláros összeg elkobzását kérte a bíróságtól. A bíró a kártérítésről és a vagyonelkobzásról a következő három hónapban dönt majd. Lazarenko a bíróság épületéből távozva jelezte, hogy fellebbezni kíván az ügyben.

Manuel Noriega volt panamai diktátor 1992-es elítélése óta Lazarenko az első külföldi állami vezető, akit amerikai bíróságon elítéltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik