Nagyvilág

Dinamittal szállt repülőre

Kisebb dinamitrudat találtak az egyesült államokbeli Houstonban pénteken őrizetbe vett amerikai légiutasnál - közölték a hatóságok. A fiatalember akár tíz évet is kaphat.

Howard McFarland Fish huszonegy éves egyetemi hallgatót azt követően vették őrizetbe, hogy ruházatán robbanószer nyomait fedezték fel, miután megérkezett Buenos Airesből a Continental Airlines amerikai légitársaság gépén. Később a hatóságok Fishnél egy sáros kólásüveget találtak, amelyben ammónium-nitrátot tartalmazó kis cső és egy detonátor volt.

A houstoni repülőtéri biztonsági szolgálat egyik vezetője szerint Fish kihallgatása során azzal védekezett, hogy az említett tárgyakat egy bolíviai bányából hozta magával “emléktárgyként”.

Az amerikai hatóságok közölték, hogy Fisht nem gyanúsítják terroristákhoz fűződő kapcsolatokkal, de vádat emelnek ellene, amiért robbanóanyagot vitt a repülőgép fedélzetére, s ezért akár tízéves börtönbüntetésre is ítélhetik.

A repülőterek és a légiutasok ellenőrzését megszigorították, miután a brit rendőrség augusztus elején az Egyesült Államokba tartó repülőgépek felrobbantására szőtt összesküvést leplezett le. Azóta számos repülőgép hajtott végre kényszerleszállást utasok gyanúsnak talált viselkedése vagy egyéb gyanús jel miatt; pénteken legalább három amerikai gépet irányítottak át biztonsági megfontolásból eredeti célállomása helyett más légikikötőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik