Nagyvilág

Leégett Szentpétervár híres kék kupolája

Tűz ütött ki péntek este a Szentpétervár központjában álló Szentháromság székesegyházban, a a XIX. században épült műemlék kupolája beomlott. A felbecsülhetetlen értékű műkincseket sikerült kimenteni.

A tűz először a főkupolában ütött ki, amely Európa egyik legnagyobb, fából készült kupolája. A páratlan értékű kegytárgyak és szentképek mentésében a járókelők is segítséget nyújtottak. A tűzoltóknak nem volt elég létrájuk, hogy elérjék a kupola magasságát. Vízágyúikkal az épület középső részét vették célba. Az épületben 2004 óta rekonstrukció folyt, a tűz az állványzaton tört ki – közölte Andrej Alabijev, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.

A tűzoltók 25 tűzoltóautóval vonultak a helyszínre, és próbálták menteni a menthetőt. A tűz a minisztérium közlése szerint nem követelt áldozatokat.

Vera Gyementjeva, a város műemlékvédelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy a fakupolákat megsemmisítő tűz megrongálta a fémszerkezeteket és a kőboltozatokat is. A műemlékvédelmi illetékes szerint az épület megfelelő finanszírozás mellett 1,5-2 év alatt helyreállítható. A 3000 főt is befogadni képes székesegyházat 1835-ben építették Vaszilij Sztaszov orosz építésznek, a szentpétervári klasszicista stílus mesterének tervei alapján. Híres kék fakupolái évente turisták ezreit vonzották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik