Nagyvilág

Az izraeliek többsége menesztené a kormányfőt

Nagyot zuhant Ehud Olmert izraeli kormányfő népszerűsége a libanoni harcok öt hete alatt, egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint a választópolgárok csaknem kétharmada szívesen venné, ha a miniszterelnök visszalépne hivatalától.

A fölmérésnek a Jediót Ahronót című újságban közölt adatai szerint 63 százalék lemondatná Olmertet, s csak 29 százalék vélte úgy, hogy maradnia kellene. A megkérdezettek 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen a kormányfő ténykedésével. Még Olmert kormányfőénél is nagyobb, 74 százalékos Amír Perecnek, a baloldali Munkapárt vezetőjének az elutasítottsága, s a válaszadók több mint fele (54 százaléka) Dan Haluc vezérkari főnököt is eltávolítaná posztjáról.

A Dahaf intézet fölmérése szerint jelenleg Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke a legnépszerűbb politikus Izraelben. A közvélemény-kutatást 500 fős mintán végezték, a hibahatár 4,5 százalék.

Július közepén, a libanoni konfliktus kezdetekor Olmert még 75 százalékos, Perec 65 százalékos támogatottsággal büszkélkedhetett.

Az első beismerés

Vélhetően nem függetlenül az izraeli közvélemény alakulásától, néhány napja elismerte az izraeli vezérkari főnök, hogy a hadsereg követett el hibákat a hónap elején véget ért libanoni háborúban. A katonai sikerekkel párhuzamosan számos területen voltak hiányosságok, például a logisztikában, a műveleti tervezésben és az irányításban is – olvasható Dan Halutz altábornagynak a katonákhoz írott levelében, amelyet a Háárec című napilap ismertetett.

A hiányosságok feltárására állami vizsgálóbizottságot állíthatnak fel. A vizsgálatba mindenkit bevonunk, kezdve velem, a rendfokozat nélküliekkel bezárólag, és szakszerűen megválaszoljuk a felmerült kérdéseket – írta az izraeli vezérkari főnök. Halutz tábornokot a háborúban betöltött szerepén kívül azért is kritika érte, hogy a harcok kitörése előtt néhány órával eladta minden részvényét a tőzsdén – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik