Nagyvilág

Fiatal libanoni menekültek Magyarországon

Pénteken 21 libanoni gyermek érkezett Budapestre. A közel-keleti háború miatt otthon nélkül maradt fiatalok egy hetet töltenek a magyar fővárosban.

Összefogott a magyar főváros és a Malév, hogy a Magyar Baptista Szeretetszolgálat szervezésében libanoni menekült gyermekeket lássanak vendégül egy hétre Magyarországon.

A 21 fiatalt két nevelő kíséri, akik a Libanoni Baptista Szeretetszolgálat munkatársai. Egyikük, Carol Khater szociális munkás lapunk tudosítójának elmondta, hogy „a gyerekekek gyakorlatilag földönfutókká váltak a háború miatt, mert mindannyian elvesztették az otthonukat, és vagy a Baptista Szeretetszolgálat szállásain, vagy rokonoknál, vagy menekülttáborban vészelték át a háborút. Többen legközelebbi hozzátartozójukat is elvesztették, három testvér pédául, Ali, Mohammed es Nour Khashab elvesztette az édesanyját és a nagymamáját is egy légitámadás során.”

A menekült gyerekek utazását a libanoni és a szír magyar nagykövetség összehangolt szervezőmunkája segítette. A kísérők gyakorlatilag a szétbombázott Bejrúttól egészen a damaszkuszi reptérig voltak a csoporttal.

A kis csapat pénteken kora reggel érkezik Budapestre, ahol a délelőtti órákban fogadja őket Demszky Gábor főpolgármester. Ezután egy hétig ismerkedhetnek az országgal, ez idő alatt remélhetőleg eltávolodnak attól a sok szörnyűségtől, amin eddig keresztülmentek.

Néhány héttel ezelőtt hasonló céllal izraeli fiatalok érkeztek hazánkba. A negyven 14–18 éves zsidó és drúz fiatal szintén egy hetet töltött Magyarországon, néhány napot a szarvasi zsidó ifjúsági táborban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik