Nagyvilág

Csak Slota nem ítélte el Szlovákiában a magyar lány megverését

Göncz Kinga külügyminiszter közlése szerint egyértelműen utasítják el Szlovákiában a nyitrai magyar diáklány bántalmazását, s a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kivételével a politikai pártok egységesen határolódtak el.

A politikus pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a nap folyamán információkat gyűjtött a pozsonyi magyar külképviselettől, illetve konzultált Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának elnökével a diáklányról, aki jelenleg a dunaszerdahelyi kórházban van, “súlyos, de nem nagyon súlyos sérülésekkel”. Göncz Kinga hozzáfűzte, hogy felvetődött: ő és a szlovák miniszterelnök-helyettes is meglátogatja a diáklányt, de ő egyelőre nyugalmat akar.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Bugár Béla konzultált a pozsonyi miniszterelnök-helyettessel és a rendőrfőnökkel is, s innen tudja, hogy egy különleges rendőri egységet vezényeltek Nyitrába azért, hogy minél előbb elfogják a tetteseket.

A Bugár Bélával folytatott konzultáció során felmerült államközi lépések, illetve külső – európai uniós – fórumok – bevonása is, de egyelőre abban maradtak: folytatják a konzultációt, az említett egységes elítélés következtében egyelőre nincs szükség másra, de majd meglátják, hogy mit kell tenniük a továbbiakban.

Göncz Kinga úgy fogalmazott, hogy az esetet kevés elítélni, mindannyiukat iszonyúan megrázta az eset, elfogadhatatlan, hogy valakit bántalmaznak, mert magyarul beszél.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy ez már túlmegy a magyarellenes szavakon, amit már elítéltek.

Pénteken Nyitrán ismeretlen tettesek megvertek egy magyar egyetemista lányt. A két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves diáklányra, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára a “Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára” és “Halál az élősdiekre” mondatot írták. Az eset az egyetemhez közeli parkban történt, amikor a német-magyar szakos diáklány éppen szigorlatra sietett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik