Nagyvilág

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti a hadgyakorlatot

Háborúval felérő cselekedetként értékelte az észak-koreai hadsereg kedden az előző nap kezdődött hagyományos dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatot és támadást helyezett kilátásba, mondván: a hadijátékok miatt érvénytelennek tekintendő a koreai háborút lezáró fegyverszüneti megállapodás.

Az észak-koreai hadseregnek az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határtelepülésen kiadott közleménye megerősíteni látszik azokat az aggodalmakat, hogy Phenjan esetleg kísérleti atomrobbantásra készül, miután a múlt hónapban provokatív módon már rakétakísérleteket végzett, heves tiltakozást váltva ki számos külföldi országban.

Amerikai és dél-koreai katonák hétfőn kezdték meg szokásos éves közös hadgyakorlatukat. A nagyrészt számítógépes szimulációval lebonyolított gyakorlaton egy esetleges nagyszabású észak-koreai támadás visszaverésére készülnek fel. Észak-Korea korábban jelezte, hogy a hadijátékokat hadüzenetnek fogja tekinteni.

A KCNA hivatalos hírügynökség által ismertetett keddi közleményben Észak-Korea azt hangoztatta: fenntartja magának a jogot arra, hogy önvédelemből megelőző támadást indítson az ellenség ellen egy olyan válságos időszakban, amelyben szükségesnek véli megvédeni magát.

Egyelőre nem világos, hogy Phenjan korábban is ilyen egyértelműen érvénytelennek nevezte volna az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményt. A sztálinista vezetésű, elszigetelten élő távol-keleti ország mindazonáltal rendszeresen figyelmeztet szenvedélyes hangvételű nyilatkozatokban arra, hogy a Koreai-félsziget újra a háború szélére sodródott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik