Nagyvilág

Új BT-határozatot szorgalmaz az USA

Washington új határozatot szorgalmaz a Hezbollah lefegyverzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsában – jelentette be John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet.

A nagykövet közölte, a beterjesztendő új határozat miatt azonban nem késhet az ENSZ-békefenntartók telepítése Dél-Libanonba. Az Egyesült Államok az újabb határozattal akarja felgyorsítani a nemzetközi stabilizációs erő térségbe vezénylését. Azok az államok ugyanis, amelyek készséget mutattak arra, hogy katonákat küldenek az izraeli–libanoni határszakaszra, aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy nincsen pontosan meghatározva a békeerő feladata, különösen ami a síita szervezet lefegyverzését illeti.

Bolton szerint az első egységeket már most a térségbe lehet küldeni. Hangsúlyozta, a Hezbollahot a lehető leghamarabb le kell fegyverezni, hogy a demokratikusan megválasztott libanoni kormány az ország egész területe felett megszerezze az irányítást. Az ENSZ BT 1701-es számú határozata – amelynek nyomán augusztus 14-én életbe lépett a tűzszünet – a dél-libanoni ENSZ-erők létszámának 2 ezerről 15 ezerre való növelését irányozza elő.

A worldnetdaily internetes hírportál izraeli és libanoni értesülések alapján hétfőn arról számolt be, hogy a Hezbollah újra elkezdte a fegyverkezést, és lassan ismét elfoglalja azokat a pozíciókat Dél-Libanonban, ahonnan támadást intézhet Izrael ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik