Nagyvilág

Erdőtűz pusztít Észak-Görögországban

Erdőtűz miatt több száz görög és külföldi, köztük magyar turistát menekítettek ki hétfő éjszaka két szállodából Görögország északi részén - közölték a hatóságok.

A kimenekítést óvintézkedésként rendelték el, miután az erős szél által felkorbácsolt lángok veszélyesen megközelítették a népszerű üdülőhelynek számító Halkidiki-félszigeten fekvő Polikronosz térségében működő szállodákat, üdülőházakat.A kimenekített mintegy háromszáz turistát más szállodákban és a közeli Szaloniki városában helyezték el.

A mintegy kilenc kilométeres szélességben pusztító lángokat ötven tűzoltóautóval kivonuló százhúsz tűzoltó próbálta megfékezni.

Oláh Lajos athéni magyar konzul szerint úgy tudni, a tűznek egy halálos áldozata van, egy német turista, aki a tengeren, csónakon menekült el a tűz elől, és utána vízbe fulladt. A tűz tovább terjed, már mintegy 30 kilométer hosszú övezetben ég – tette hozzá. A görög hatóságok becslése szerint kedd délutánra tudják eloltani.

A konzul elmondta, hogy mindössze egy nyolctagú magyar csoport kért segítséget magyar külképviselettől, mégpedig a szaloniki tiszteletbeli főkonzultól, mert értékeik hátrahagyásával kellett kimenekülniük szállodájukból Polikronosz helységben. Ideiglenesen egy szaloniki hotelban szállásolták el őket, és várják, hogy visszamehessenek értékeikért Polikronoszba.

Egy másik magyar család egy időre a Kaszándra-félsziget csúcsán lévő Paliúriban rekedt a tűz miatt, de tűzoltók segítségével sértetlenül kijutott a félszigetről – mondta el Oláh Lajos. A konzul szerint több száz magyar turista tartózkodik a térségben.

A hétfői nap volt az utóbbi tíz év legforróbb augusztusi napja Görögországban, a nagy hőségben az ország más részein is erdőtüzek pusztítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik