Nagyvilág

Robbantás egy moszkvai piacon

Feltehetően üzleti leszámolás részeként követtek el robbantásos merényletet hétfőn az orosz főváros keleti részében egy piacon, tíz ember meghalt, 49 megsebesült.

Vlagyimir Reszin, Moszkva polgármesterének helyettese kijelentette a Cserkizovo negyedben lévő Eurázsia nevű piacon “egyetlen robbanás történt, és nem véletlenül, hanem szándékosan”.


Házilag készült robbanószer


A robbanás következtében a piac könnyűszerkezetes építményének 200 négyzetméteres része összeomlott. Nyolc személy a helyszínen életét vesztette, közte két gyermek. Két másik személy a kórháza szállítás követően halt meg. A sebesültek száma 49, közülük húsz állapota súlyos. A mentőalakulatok közlése szerint a romok alatt nincsenek áldozatok.


A helyszínelők az első jelek alapján azt közölték, hogy egy úgynevezett köpeny nélküli, házilagos készítésű robbanó szerkezet lépett működésbe egy kávézóban. A pokolgép hatóereje több mint 1 kilogramm trotillal megegyező. A szerkezetet egy gázpalack mellett helyezték el, ami tovább fokozta a detonáció erejét.


Gyanús csomag


Szemtanúk két ismeretlen férfit láttak, aki egy csomagot vitt be a kávéházba, majd gyorsan távozott. Egyes értesülések szerint a hatóságok őrizetbe vettek két férfit, akinek szerepét most vizsgálják. Ezt egyelőre azonban nem erősítették meg. Egy szemtanú elmondta, hogy néhány embert tért be a kávézóba, letettek egy táskát, majd a piaci rendőrség őrizetbe vette őket. Egy másik szemtanú azt mondta, hogy az elkövetőket akkor fogták el, amikor el akarták hagyni a piacot.


Jurij Szemij moszkvai ügyész, aki felkereste a helyszínt, úgy vélekedett, hogy üzleti leszámolásról van szó. Az orosz főügyészség képviselője ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy az elkövetés más jellegét sem zárják ki, így azt sem, hogy terrorcselekmény történt.


Az izmajlovói néven is ismert, több mint húsz hektáros piacon ez volt a harmadik súlyos incidens az utóbbi másfél évben. 2005 februárjában egy tűzvészben ezer négyzetméternyi építmény égett le, de áldozatok nem voltak. Ugyanazon év szeptemberében szintén tűz ütött ki egy elárusító pultnál, amely két áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik