Nagyvilág

Új per kezdődik Szaddám Huszein ellen

Újabb per veszi kezdetét Bagdadban Szaddám Huszein és hat társa ellen, ezúttal azzal a váddal, hogy megöltek több tízezer kurdot Irak északi részén 18 évvel ezelőtt.

A per másik fő vádlottja a volt iraki elnök unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd, ismert nevén Vegyi Ali, aki állítólag elrendelte a kurdok elleni gáztámadásokat. Szaddám Huszeint és cinkosait ezúttal az 1987 és 1988 között Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadművelet miatt vonják felelősségre – írja a BBC.

A szárazföldi erők támadásaiban, légicsapásokban, módszeres falurombolásokban, deportálásokban és a fogolytáborokban becslések szerint több mint 100 ezer kurd vesztette életét. Az áldozatokat névtelenül tömegsírokban földelték el az északi országrészben és a Szamáva melletti sivatagban. Ennek a hadműveletnek volt része a Halabdzsa falu elleni gáztámadás is, amelyben ötezren haltak meg, köztük nők és gyerekek.

Emberi jogi csoportok a kurd település elleni vegyifegyver-támadást tartják a Szaddám-rezsim egyik legsúlyosabb rémtettének. A vádlottakat háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök elkövetése címén állnak bíróság előtt. Szaddám és al-Madzsíd ellen népirtás címén is vádat emeltek. Emellett folytatódik Szaddám Huszein másik pere, amelyben 148 síita muzulmán férfi megölésével vádolják Duzsail városban. A volt iraki diktátor a hétfőn kezdődött újabb tárgyaláson nem jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik