Nagyvilág

Újabb menekültdráma történt Lampedusa partjainál

Újabb menekültdráma történt vasárnap az Olaszországhoz tartozó Lampedusa sziget partjai közelében: húsz halottja is lehet egy menekülteket szállító hajó balesetének olasz sajtójelentések szerint.

A hajótörés tíz túlélője mondta el az őket kimentő halászhajón, hogy összesen harmincan voltak a szerencsétlenül járt vízijárművön. A parti őrség helyszínre siető két naszádja és egy repülőgép további túlélőket keres. A szicíliai Palermo kikötői kapitányságán korábban még azt közölték, hogy a Szicíliától délre fekvő kis sziget magasságában, attól mintegy száz kilométerre egy halászhajó kimentett tíz embert a vízből, és halottakról vagy eltűntekről nem tudnak.

Megismétlődött a tragédia

Előző nap, a szombatra virradó hajnalon még súlyosabb tragédia történt Kelet-Afrikából érkező illegális bevándorlókkal Lampedusa közelében, s valószínű, hogy annak a kezdetben feltételezettnél sokkal több, mintegy félszáz halálos áldozata van – írták vasárnap az olasz lapok. A jelek szerint mintegy ötven embert húzott magával a mélybe a bevándorlók süllyedő hajója, s legalább tíz gyermek is van a halálos áldozatok között.

Eddig tíz holttestet találtak meg, további negyven embert pedig eltűntként tartanak nyilván, de a vasárnapi olasz médiajelentések szerint csekély az esélye annak, hogy bárkit az eltűntek közül életben találhatnak még. Hetven afrikai – szomáliai és eritreai – bevándorlót mentett ki az olasz haditengerészet a Szicíliától 200, a tunéziai partoktól 110 kilométernyire fekvő földközi-tengeri sziget közelében történt szerencsétlenség során.

Bevándorlási célpontok

A líbiai partoktól sem messze fekvő Lampedusa az egyik leggyakoribb célpontja az észak- és kelet-afrikai illegális bevándorlóknak, és számuk egyre növekszik. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint január 1-e és július 31-e között 178 vízi jármű érkezett a szigetre vagy annak közelébe, összesen 10 141 személlyel.

Nagy számban áramlanak az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre is: vasárnap újabb három hajó érkezett, így három nap alatt több mint ezren kötöttek ki már a szigeteken. A befogadóközpontok megteltek, emiatt a spanyol hatóságok kénytelenek az anyaországba szállítani őket, amíg előkészítik hazatoloncolásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik