Nagyvilág

A biztonság drágítja a repülőjegyeket

A repülésnél alkalmazandó fokozott biztonsági intézkedések miatt tovább drágulhatnak a jegyek. A nemzetközi polgári repülésügyi szervezet vezetője szerint nem a légitársaságoknak kellene állnia a többletköltségeket, hanem az államoknak.

Giovanni Bisignani, a IATA vezérigazgatója szerint a biztonsági problémák, melyekkel korunkban szembe kell néznünk, nem kapcsolhatók közvetlenül össze egyedül a légi közlekedéssel. A kormányzatok már gondolkodnak azokon a terveken, miként lehetne a nagyobb reptéri biztonság költségeit érvényesíttetni a repülőjegyek áraiban. A számlát vagy az utasoknak vagy a légitársaságoknak kellene állnia, hiszen a biztonsági intézkedések sokmilliós nagyságrendű tételek. Bisignani szerint a 2001-es terrorista merényletek óta hozott biztonsági intézkedések költsége az IATA, illetve a hozzá tartozó mintegy 260 légitársaság szintjén elérik az évi 5,6 milliárd dollárt.

Kiéleződött a probléma a brit légikikötőkben augusztus 9. óta bevezetett új biztonsági intézkedésekkel. Bisignani a Le Monde című francia napilap vasárnapi számában bírálta a BAA-t, a vezető londoni légikikötőket kezelő társaságot. A társaság ellen kártérítési perekre készülnek többletköltségekkel járó biztonsági intézkedései és ezek utazási következményei miatt a légitársaságok.

A brit rendszert, hogy “fizessenek a légitársaságok” utóbbiak keményen ellenzik és a londoni kormányzatot sürgetik, hogy ő fizesse meg a biztonsági többletköltségeket. Elemzők szerint azonban valószínű, hogy a többletköltségek végülis az utasok pénztárcáját terhelnék. A brit közlekedési minisztérium egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, miként is történne az új biztonsági intézkedések finanszírozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik