Nagyvilág

Oroszország átadta Japánnak a lelőtt halász holttestét

Az orosz hatóságok átadták Japánnak a szerdai tengeri incidensben megölt halász holttestét, egyúttal visszautasítva Tokió kártérítésre vonatkozó követelését.

A halász földi maradványait szombaton Kunasiri szigetén Jamanaka Akiko japán külügyminiszter-helyettes vette át. Ugyanakkor, mint azt egy névtelenséget kérő orosz külügyi osztályvezető megerősítette, a hajó és háromfőnyi legénysége továbbra is az orosz hatóságok őrizetben van. A Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz államügyészség vádat emelt a halászhajó parancsnoka ellen határsértés és illegális halászat miatt.

A japán parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos kimenetelű incidens a térségben, bár elég gyakoriak a konfliktusok az orosz hatóságok és japán halászok között. Japán források szerint 1994 és 2005 között 30 halászhajót tartóztatott fel az orosz parti őrség együttesen 210 főnyi legénységgel a vitatott vizeken.

Moszkva visszautasította Tokió követelését, amely szerint az orosz fél kártérítéssel tartozik a halász megöléséért. Alekszandr Alekszejev külügyminiszter-helyettes szerint a kérés “nem helyénvaló”. Egyúttal bírálta Japánt, amiért a tengeri incidenst összekapcsolja a Kuril-szigetekről évtizedek óta tartó vitával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik