Nagyvilág

Izraeliek letartóztatták a palesztin kormányfő-helyettest

Izraeli katonák szombat hajnalban Rámalláhban őrizetbe vették Nászer as-Sár palesztin miniszterelnök-helyettest - közölte a politikus felesége. Száeb Erekát, palesztin főtárgyaló elítélte az akciót.

A katonák hajnali fél ötkor betörtek a kormányfő-helyettes házába, majd magukkal vitték a férfit. Az izraeli hadsereg megerősítette a letartóztatás hírét, mondván, hogy az “a Hamász radikális mozgalom elleni harc része”.

Azóta, hogy szélsőséges palesztin szervezetek június végén fogságba ejtettek egy izraeli katonát, a zsidó állam hadserege folyamatosan támadja a Gázai övezetet, és valóságos hajtóvadászatot indított a Hamász szervezet vezette palesztin kormány tagjai ellen. Sár is bujkálni kényszerült, és mint felesége elmondta: a politikus ritkán tartózkodott otthonában.

Száeb Erekát, palesztin főtárgyaló elítélte az akciót. “A letartóztatás aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek célja létrehozni egy olyan nemzeti egységkormányt, Mahmúd Abbász elnök programjának megvalósítására” – nyilatkozta, egyúttal követelte Sár, az augusztus 5-én őrizetbe vett Abdel-Azíz Duejk, a palesztin parlament elnöke, valamint 64 további Hamász-tag azonnali szabadon bocsátását. Ez utóbbiak között nyolc miniszter és 26 képviselő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik