Nagyvilág

Fico részt vett a pozsonyi magyar nagykövet fogadásán

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken részt vett a Győrffy Csaba pozsonyi magyar nagykövet által augusztus. 20. alkalmából adott ünnepi fogadáson.

Dusan Caplovic, a kormány alelnöke pedig levelet írt a nagykövetnek, amelyben azt írja, hogy személy szerint Szent István napját Közép-Európa ünnepének tekinti. Fico kíséretében a kormány több minisztere, köztük Ján Kubis, a szlovák diplomácia vezetője is jelen volt a fogadáson.

Az MTI pozsonyi tudósítójának ismeretei szerint a szlovák kormányfő a magyar nagykövettel és több beszélgetőpartnerével a magyar-szlovák kapcsolatok kérdései elől sem tért ki.

Jelzésértékű, hogy a szlovák kormány első alelnöke, a kisebbségi kérdéseket is felügyelő Dusan Caplovic a magyar nemzeti ünnep alkalmából levelet írt a pozsonyi magyar nagykövetnek. Ebben úgy fogalmaz, hogy “Szent István ünnepe Közép-Európa ünnepe is, hiszen az ő idejében öltött alakot a soknemzetiségű és sok kultúrájú Magyar Királyság, ezért ez a ünnep az itt élő nemzetek és etnikumok ünnepe is.”

Caplovic levelében hozzáteszi: “Jóllehet a szlovákok és a magyarok közös történelmére sok feszültség és félreértés nyomta rá a bélyegét, a jelenkor politikusainak nem a múlt sebeinek elvakarása, hanem azok gyógyítása a feladata.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik