Nagyvilág

Bizonyítékok tűntek el az iraki vérengzésekről

A 24 iraki áldozatot követelő tavaly novemberi hadíszai vérengzés elkövetésével gyanúsított amerikai tengerészgyalogosok feltehetően bizonyítékokat semmisítettek meg vagy tartottak vissza – írta pénteken a The New York Times.

A lapnak a Pentagonból származó értesülése szerint az atrocitásban érintett század szolgálati naplójából több oldal is hiányzik, egy pilóta nélküli robotrepülőgép aznap készült terhelő videofelvételét pedig csak felsőbb utasításra adták ki az ügyben vizsgálatot folytató hivatalos személyeknek.

Az ügyben Eldon A. Bargewell vezérőrnagy irányítása alatt a múlt hónapban elkészült, de nyilvánosságra nem hozott vizsgálati jelentés nem vádolja a tengerészgyalogosokat közvetlenül a történtek szándékos eltussolására tett kísérlettel, és nem von le következtetéseket arra nézve sem, hogy ki manipulálhatta a századnaplót. Felrója ugyanakkor a 2. tengerészgyalogos hadosztály parancsnokainak, hogy nem jártak el kellő eréllyel a 2005. november 19-i hadíszai események feltárása érdekében, és olyan légkört teremtettek, amely bagatellizálta az iraki életek fontosságát.

A tavaly november 19-én történt ügyben nem történt vádemelés, erről James Mattis tábornok dönt majd, aki a rangidős tengerészgyalogos a térségért felelős középső parancsnokságon. A tengerészgyalogosok a konvojuk ellen elkövetett útszéli robbantásos merényletet követően házról házra jártak, és összesen 24 fegyvertelen iraki civilt öltek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik