Nagyvilág

Törökország leszállásra kényszerített két iráni repülőgépet

Törökország leszállásra kényszerítette területén az iráni légitársaság két teherszállító repülőgépét, és megvizsgálta, hogy a Szíriába tartó gépek visznek-e a fedélzetükön fegyvereket, köztük rakétákat.

A Hürriyet című nagy példányszámú török napilap jelentette ezt először, majd az ankarai külügyminiszter is megerősítette a hírt csütörtökön. A lap jelentése szerint előbb július 27-én, majd augusztus 8-án történt ilyen eset. Mindkét alkalommal az ország délkeleti részén fekvő Diyarbakir repülőterére szállították le az iráni gépeket. Egyik esetben sem találtak fegyvereket a leszállított és átkutatott iráni légi járműveken.

Namik Tan török külügyi szóvivő szerint ez az eljárás teljes mértékben összhangban van a nemzetközi joggal, és nem is okozott semmilyen súrlódást Ankara és Teherán között. A túlnyomórészt muzulmán vallású, de világi Törökország szövetségese Izraelnek.


Izrael gyakran vádolja azzal Iránt és Szíriát, hogy ellátják fegyverekkel a Hezbollah libanoni síita szervezetet, amely időről időre támadásokat intéz izraeli területek ellen. Izraeli biztonsági illetékesek szerint Törökországnak kulcsszerepe lehet az embargó érvényre juttatásában, mert az Irakon és Jordánián át vezető útvonalak már megbízhatóan le vannak zárva a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok előtt.

Izraeli hírszerzési feltételezés szerint a Hezbollah számára küldött iráni fegyverszállítmányok nagy része a török légtéren vagy török területen keresztül jutott el Szíriába az izraeli hadsereg és a libanoni síita szervezet minap lezárult háborúja alatt, majd Szíriából a Hezbollah fegyvereseihez. Izrael elvárja, hogy Törökország mindent megtegyen az ENSZ Hezbollah ellen bevezetett fegyverszállítási embargójának érvényre juttatásáért – mondta az izraeli biztonsági szolgálatok egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik