Nagyvilág

Nemzeti egységkormányról tárgyalnak a palesztinok

Találkozó tartott szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök és Iszmáil Haníje kormányfő, s megállapodtak abban, hogy tárgyalást kezdenek a nemzeti egységkormány létrehozásáról.

Az új kormány a Hamasz-mozgalom és az Abbász-vezette Fatah-mozgalom képviselőiből állna, programjának alapját pedig a nemzeti egyetértés programja képezné, amely magába foglalja Izrael hallgatólagos elismerését. A nemzeti egységkormánytól azt várják a felek, hogy sikerül megváltoztatni általa a Nyugat elszigetelő politikáját, ami miatt a Hamasz-kormány folyamatos válságban működik.

A Nyugat azonban azt követeli, hogy a palesztin kormány nyíltan ismerje el Izraelt, mondjon le az erőszakról, és fogadja el a korábban megkötött megállapodásokat. Mivel a Hamasz eddig nem volt hajlandó lemondani radikális céljairól, az egységkormány sem kapja meg valószínűleg a nyugati elismerést.

Haníje a találkozó után kijelentette: azt várják, hogy megszűnjék a nemzetközi embargó, s Izrael szabadon engedje a fogságban tartott kormánytagokat és parlamenti képviselőket, akiket az elmúlt hetekben tartóztatott le. Szabadon engedésük a szélesebb palesztin kormánykoalíció előfeltétele – mondta a Hamasz szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik