Nagyvilág

Japán halászokra lőtt egy orosz hadihajó

Tüzet nyitott egy orosz járőrhajó egy japán rákhalászhajóra az orosz ellenőrzés alá tartozó déli Kuril-szigetek közelében, amelyeket Japánban „Északi Területeknek" neveznek.

A japán parti őrség tisztje szerint egy halász meghalt. Az orosz hatóságok elfogták a 4,9 tonnás hajót, miután moszkvai állítás szerint a hajó nem volt hajlandó felszólításra megállni. Ezt erősítette meg az orosz parti őrség Szahalin-szigeteki egységének helyettes parancsnoka is, aki szerint a japán hajó „veszélyesen manőverezett”, és a halászt a figyelmeztető lövések találták el, amikor kimászott a hajó szélére, hogy bevonja a halászfelszereléseket. A japán parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos kimenetelű incidens a térségben.

Elég gyakoriak a konfliktusok az orosz hatóságok és a japán halászok között: japán források szerint 1994 és 2005 között 30 halászhajót tartóztatott fel az orosz parti őrség 210 főnyi legénységgel a vitatott vizeken. A szigetország külügyminisztériuma a tokiói orosz ügyvivőjének átadott tiltakozó közleményében elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, a japán hajó és a legénységből életben maradt három halász azonnali szabadon bocsátását, valamint kártérítést és az orosz felelősök megbüntetését követelte. Az orosz ügyvivő ugyanakkor újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a japán hajó gyaníthatóan megsértette az orosz felségvizeket.

A japán Hokkaido sziget északkeleti csücskénél fekvő gyéren lakott négy szigetet a szovjet hadsereg a második világháború utolsó napjaiban foglalta el. Tokió a megszállást törvénytelennek tekinti, és a négy sziget visszaadását követeli, amelyek a Kuril-szigetlánc többi tagjával szemben sosem tartoztak Oroszországhoz. Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a jogutód Oroszország hivatalos békeszerződést kössön. Vlagyimir Putyin orosz elnök az idén júliusban felajánlotta, hogy élesszék fel az 1956-os szovjet–japán deklarációt, amelyben Moszkva beleegyezett a két kisebb sziget visszaadásába. Japán azonban ezt elégtelennek tartja, és a területi vitáról folyó tárgyalások azóta is zsákutcában vannak. A szigetek körüli vizek halban gazdagok, és feltételezik, hogy a tengerfenéken jelentős olaj-, földgázkészletek, valamint arany- és ezüstlelőhelyek vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik