Nagyvilág

Egy gyanús Boeing miatt riasztották a szlovák légvédelmet

Riasztották a szlovák légvédelmet egy gyanús Boeing 757 típusú utasszállító gép miatt, amely nem lépett rádiókapcsolatba a szlovák légügyi hatóságokkal - közölte szerdán a szlovák védelmi miniszter.

Frantisek Kasicky szerint a Lipcséből Bulgária közlekedő légi járat – amelynek útvonala több ország légterén haladt keresztül – nem válaszolt a szlovák légiirányítók utasításaira. A NATO németországi székhelyű Közös Légi Műveleti Központja ezután felkérte Szlovákiát, hogy az utasszállítóhoz küldjön egy vadászgépet, amely a riasztás nyomán hat percen belül a levegőbe emelkedett.

Az utasszállító 10 ezer méteres magasságban repült, tartva az irányt, így a szlovák légierő egységeinek nem kellett beavatkoznia. MiG-29-es “vadászgépünk a szlovák légtér elhagyásáig követte” – mondta Kasicky. Csak Románia létesített kapcsolatot a géppel.

Szlovákiában most szállt fel először vadászrepülő egy gyanús repülőgép nyomában, egy nappal azután, hogy a hadsereg azt gyakorolta, miként válaszoljon, ha egy terroristák által eltérített repülőgép megsérti a szlovák légteret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik