Nagyvilág

Topolánek lesz a cseh kormányfő

A feleknek hetedik nekifutásra hétfőn sikerült megválasztaniuk az ideiglenes házelnököt, így két és fél hónapos huzavona után megalakulhat Mirek Topolánek polgári demokrata kormánya.

Václav Klaus államfő szóvivője útján bejelentette: a Paroubek-kormány lemondását el fogja fogadni és szerdán délután kormányfővé nevezi ki Mirek Topoláneket, a választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét, akit egyben megbíz az új kormány megalakításával is.


Megválasztották a házelnököt

A hárompárti kormány június elején veszítette el legitimitását, miután a képviselőházi választást az addig ellenzékben lévő Polgári Demokratikus Párt nyerte. A hatályos alkotmány szerint a kormánynak azután kell lemondania, hogy megalakul a működőképes parlament. Hétfőn a honatyák Miloslav Vlceket, a Szociáldemokrata Párt helyettes frakcióvezetőjétét megválasztották ideiglenes házelnöknek. A képviselőház alakuló ülése kedden délben fejeződött be, amikor sikerült megállapodniuk a képviselőházi bizottságok összetételéről is.

A képviselőház alakuló ülése azért húzódott el ennyire, mert a 200 tagú testületben a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 mandátuma van, így az egyik oldal sem tudja leszavazni a másikat. A működőképes képviselőház megalakulása egyben megnyitotta az utat az új kormány megalakulásához is. Topoláneknek ezután 30 napja lesz arra, hogy megalakítsa kormányát és bizalmat kérjen számára a parlamentben.


Közeleg a soros elnökség

Jelenleg tárgyalások folynak a polgári demokraták és a szociáldemokraták között arról, hogy Topolánek kisebbségi polgári demokrata kormányt alakítana, mégpedig az egész választási periódusra, de legalább három évre. Az új kormány megbízatása semmiképpen sem járhat le 2009 előtt, amikor Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke – jelentette ki Topolánek. Paroubek a képviselőház ülésének befejezése után újságíróknak azt mondta, hogy pártja elégedetlen a tárgyalások eddigi menetével, s várhatóan csupán két évig lesz hajlandó megtűrni a Topolánek-kabinetet.

A megállapodásokat írásban kívánjuk rögzíteni, s ennek lehetne olyan kitétele, hogy mindezt két év múlva felülvizsgáljuk – szögezte le Skromach. Topolánek elismerte, hogy nyílt viták vannak még a programügyekben, s a szociáldemokratáknak kifogásaik vannak egyes miniszterjelöltek ellen is. Valószínű, hogy a kormány lemondásának az államfő általi elfogadása után Paroubekék ügyvezető kabinetként egészen az új kormány megalakulásáig fogják irányítani az ország ügyeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik