Nagyvilág

Kizárják a pártjából az exügynök volt román minisztert

Keményen fellépett a kormányon lévő román Nemzeti Liberális Párt (PNL) Mona Musca képviselő ellen, aki beismerte, hogy önszántából vállalta jelentések írását a kommunista hatalom politikai rendőrségének, a Securitaténak; a liberálisok ráadásul tiszteletbeli elnöküket is elvesztették, aki hasonló vádak miatt önszántából mondott le tisztségéről.

Muscát a múlt héten vádolta meg a sajtó, hogy együttműködött a Securitatéval. Az eddig titkosítási kötelezettség miatt a Román Hírszerzési Szolgálat által őrzött akta azonban átkerült az átvilágítással foglalkozó Securitate Irattárát Tanulmányozó Tanácshoz (CNSAS), ahol a politikus is megvizsgálhatta annak tartalmát.

Ezek után a közvélemény-kutatásokban magas népszerűségi mutatókat elérő politikus maga ismerte be: amikor a temesvári egyetemen dolgozott tanársegédként, vállalta, hogy jelentéseket ír külföldi diákokról.

A liberális politikus hazafisággal és tanári hivatástudatával magyarázta gesztusát, ugyanis – mint fogalmazott -, meggyőződése volt, hogy ezzel Romániának tesz jót. Hozzátette: emellett az országaikban dúló háborúskodások miatt egymással konfliktusban lévő, különböző nemzetiségű diákok is nagyobb biztonságban lehettek, ha ő a besúgói nyilatkozat értelmében szóban közölte az egyes diákokra leselkedő veszélyeket felettesének, az egyetem egyik dékán-helyettesének.

Ezeket a magyarázatokat azonban nem fogadta el a PNL hétfőn ülésező vezető testülete, amely eldöntötte, Muscától megvonja politikai támogatását, és a szeptemberben a pártból való kizárását indítványozza.

Musca köztudottan a PNL jelenlegi vezetőségének egyik leghevesebb bírálója volt. A romániai demokrácia megerősödéséért sokat tevő politikus akkor haragudott meg a liberális párt vezetőségére, és főleg Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökre, amikor a kormányfő tavaly kétszer egymás után is meggondolta magát, és noha nyilvánosan bejelentette lemondási szándékát, mégsem távozott a kormány éléről.

Ezért Musca a liberálisok másik két prominens tagjával, Valeriu Stoicaval és Theodor Stolojannal, a párt két volt elnökével együtt próbált éles hangnemű nyilatkozatok révén nyomást gyakorolni a liberálisokra, hogy olvadjanak össze szövetségesükkel, a Demokrata Párttal. A szabadelvűek jelenlegi vezetőségével szemben álló csoport tagjai közül többen úgy vélték, hogy a párton belüli belső ellenzékkel való leszámolási szándék húzódik meg valójában a hétfői döntés mögött.

A liberálisok másik emblematikus alakjuktól is kénytelenek voltak megválni. Mircea Ionescu Quintus tiszteletbeli elnököt a kommunista időszak egyik legnevesebb ellenállója, Constantin Ticu Dumitrescu vádolta meg besúgással. A párt napi tevékenységéből már korábban kivonult politikus ezért lemondott tiszteletbeli elnöki funkciójáról, noha cáfolta, hogy másokat kompromittáló adatokat tartalmaztak volna az általa írt jelentések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik