Nagyvilág

Hamburgba vezetnek a brit merényletkísérlet szálai?

Miközben Nagy-Britanniában enyhítették a terrorkészültségi szintet, a német belbiztonsági szervek tovább vizsgálják azokat a hivatalosan is megerősített értesüléseket, amelyek szerint a Londonban, illetve Birminghamben őrizetbe vett terroristák németországi kapcsolatokkal is rendelkeztek.

A német belbiztonsági szervek szerint bizonyossá vált egy „hamburgi szál”, ugyanis az egyik Nagy-Britanniában letartóztatott terrorista még a 2001-es egyesült államokbeli terrorcselekmények előtt az északi német városban élt.

Ellenőrzik a muzulmánokat

Wolfgang Schaeuble belügyminiszter már a hét végén elrendelte, hogy az ország nemzetközi repülőterein – valamint a nagyobb pályaudvarokon is – fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket. A miniszterhez csatlakozva Jörg Schönbohm, Brandenburg tartomány belügyminisztere hétfőn már azt sürgette, hogy egyenesen tiltsák meg kézipoggyászok felvitelét a repülőgépekre, de ez a követelés egyelőre nem talált osztatlan támogatásra.

Schaeuble belügyminiszter ugyanakkor hétfői televíziós nyilatkozatában közvetve arra utalt, hogy a hatóságok a jövőben erőteljesebben kívánják ellenőrizni a Németországban élő muzulmánokat, akikkel kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy nézete szerint távolról sem radikalizálódtak olyan mértékben, mint Nagy-Britanniában élő társaik.

Napirenden a terrorellenes harc

A mostani interjúban a miniszter ugyanakkor már bejelentette, hogy a németországi muzulmán szervezetekkel tervezett szeptemberi, úgynevezett iszlám konferencián a terrorizmus elleni harc kérdését az egyik legfőbb napirendi pontként kívánják majd megvitatni. Schaeuble szerint a németországi muzulmánoknak meg kell érteniük, hogy a társadalom részei, s ők is terrorista támadások áldozatai lehetnek. A miniszter azt hangoztatta, hogy a németországi muzulmánokkal együtt kell felvenni a harcot a terrorizmussal szemben.

A nagy-britanniai események – mint az a legfrissebb berlini nyilatkozatokból kitűnik – arra is felhívták a figyelmet, hogy a német belbiztonsági szervek, mindenekelőtt a rendőrség és a titkosszolgálatok közötti együttműködés távolról sem olyan jó, mint azt a hatóságok az elmúlt napokban állították. Erre utalt hétfői nyilatkozatában Wolfgang Bosbach, a kormányon lévő konzervatív CDU biztonságpolitikai felelőse, aki szerint az együttműködés javítására van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik