Nagyvilág

Hétfőtől tűzszünet Libanonban

Vasárnap kora délután öt órás tanácskozás végén, 24 igennel egy tartózkodás mellett az izaeli kormány elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a libanoni tűzszünetről.

Az izraeli kormány is elfogadta vasárnap a Libanonra vonatkozó BT-határozatot az ellenségeskedések beszüntetéséről, amelyet Bejrútban már szombat este támogatásáról biztosított a libanoni kabinet.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata arra szólítja fel Izraelt és a Hezbollah síita szervezetet, hogy szüntessék be egymás ellen folytatott harcukat. Kofi Annan ENSZ-főtitkár előzetesen már bejelentette, hogy mindkét fél elfogadja a határozatot, az izraeli és a libanoni kormány megegyezett, hogy a támadásokat hétfő reggeltől – közép-európai idő szerint hét órától – szüneteltetik.


Egy magas rangú izraeli kormánytisztviselő elmondása szerint a kormány közel ötórás ülés után hagyta jóvá a határozatot. Ehud Olmert miniszterelnököt idézve a tisztviselő azt mondta, hogy a határozat “jó Izraelnek”. Közölte azt is, hogy a 25 miniszterből 24 szavazott igennel, egy – Saul Mofaz közlekedési miniszter, volt védelmi miniszter – tartózkodott.


Az izraeli katonai rádió szerint Olmert az ülés után azonnal dicsérte a kabinet döntését, és kijelentette, hogy “a Hezbollah a továbbiakban nem lesz állam az államban”.


A határozat értelmében a harcok beszüntetése után mintegy 15 ezer libanoni katona és hasonló létszámú ENSZ-erő vonul be a következő napokban a dél-libanoni térségbe, a Hezbollah pedig kivonul az izraeli-libanoni határ és a Lítáni folyó közötti övezetből. “Izrael akkor vonul ki onnan, amikor a libanoni és a nemzetközi erők bevonulnak, s nem előbb” – hangoztatta Jaakov Ederi tárca nélküli miniszter a szavazás után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik