Nagyvilág

Németország is szigorít a riadó miatt

A nagy-britanniai és egyesült államokbeli terrorkészültségi szintek emelése nyomán Németországban is szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe csütörtökön.

A berlini belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy a Londonban leleplezett merényletek miatt tovább szigorították a légi közlekedés biztonságát célzó intézkedéseket.

A szóvivő szerint a Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó légi járatok ellen készülő merényletek leleplezése, illetve a brit hatóságok által ennek kapcsán London és Birmingham városában végrehajtott őrizetbe vételek a rendelkezésre álló információk szerint nincsenek ugyan közvetlen hatással a várható németországi fejleményekre, ennek ellenére az intézkedések szigorítását magától értetődőnek nevezte. A részletekkel összefüggésben csupán annyit közölt, hogy az ország nemzetközi repülőterein, elsősorban Frankfurtban – mindenekelőtt a Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba tartó járatok esetében – az utasok fokozottabb átvizsgálását rendelték el.

A hatóságok arra számítanak, hogy a biztonsági intézkedések megszigorítása főként Frankfurtban jelentős késésekhez vezethet, s ezzel összefüggésben az utasokat megértésre, illetve türelemre szólították fel. A minisztérium képviselője tájékoztatott arról, hogy a német hatóságok állandó és szoros kapcsolatban állnak a brit illetékesekkel. Emlékeztetetett arra, hogy a terrorizmus elleni készültség – mint fogalmazott – eddig is magas volt Németországban, ugyanakkor szükségesnek nevezte, hogy ezt a szintet a történtek nyomán a kialakult veszélyhelyzethez igazítsák. Ennek ellenére felhívta a figyelmet arra, hogy „abszolút biztonság” nem létezik.

Német biztonsági szakértők első nyilatkozataikban úgy vélekedtek, hogy noha közvetlen bizonyíték nincs, a közel-keleti események, illetve a libanoni háború minden bizonnyal hatással van a terrorizmus veszélyének felerősödésére. Hangsúlyozták, hogy bár súlyos terrorcselekmények az elmúlt években Európában csak Spanyolországban és Nagy-Britanniában történtek, a terrorizmus nemzetközi jellegéből fakadóan Németországnak is mindent meg kell tennie a fenyegetettség csökkentése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik