Nagyvilág

Megérkezett az USA új budapesti nagykövete

Magyarországra érkezett csütörtökön az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, April Foley.

Az új misszióvezető augusztus 18-án adja át megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöknek – közölte Kate Byrnes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja. Hozzátette: az új nagykövet egyelőre ismerkedik környezetével, tájékozódik.

April Foley július elején tette le hivatali esküjét a washingtoni külügyminisztériumban. Az eseményen jelen volt Condoleezza Rice külügyminiszter, valamint Simonyi András magyar nagykövet. Az új budapesti nagykövetet áprilisban nevezte ki a posztra George W. Bush amerikai elnök.

Az új misszióvezető lesz a harmadik budapesti amerikai nagykövet Bush elnöksége alatt, Nancy Goodman Brinker és George Herbert Walker után. A 78 éves Walker nagykövet, az elnök rokona, 2003 októberében vette át a posztot Nancy Goodman Brinkertől, aki két éven át képviselte hazáját Magyarországon.

April Foley Ohio államban született, a Smith College hallgatójaként pszichológiát tanult, majd a Harvard Business School közgazdasági egyetemen vállalatirányításból diplomázott. A Harvardon személyes ismertségbe és barátságba került a mostani elnökkel. Foley az Export-Import Bank első alelnöke volt, amikor Bush elnök budapesti nagykövetté nevezte ki. Kinevezését júniusban hagyta jóvá a szenátus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik