Nagyvilág

Izrael bevonult a libanoni Mardzsajúnba

Izraeli csapatok bevonultak csütörtökön a libanoni Mardzsajúnba, néhány órával azután, hogy az izraeli biztonsági kabinet döntést hozott a Dél-Libanonban zajló izraeli hadművelet kibővítéséről. Izrael azonnali távozásra szólította fel Bejrút három déli elővárosainak lakóit.

Az izraeli csapatok nagy erőkkel, harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel érkeztek az izraeli határtól kilenc kilométernyire lévő libanoni város elfoglalására. Előzőleg az izraeli erők a Hezbollahnak a dél-libanoni Hiámban kiépített állásait támadták. A városra, ahonnan több mint 60 rakétát lőttek ki szerdán Kirjat Smona izraeli városra és a galileai területsáv legészakibb csücskére, mintegy ezer tüzérségi lövedék hullott.


A Hezbollah bejelentése szerint fegyveresei páncéltörő gránátokkal eltaláltak összesen 13 izraeli harckocsit Mardzsajúnban és környéken. Korábban olyan jelentések érkeztek a térségből, hogy a bevonuló izraeli alakulatok nem ütköztek ellenállásba. Az izraeliek bevonultak egy Mardzsajúnhoz közel eső faluba is, és állásokat építettek ki egy magaslaton, amelyről szemmel tartható a Lítáni folyó völgye, ahonnan a Hezbollah fegyveresei ki szokták lőni izraeli célpontokra irányzott rakétáikat.


Még nem teljes az offenzíva


A dél-libanoni előrenyomulás még nem az offenzíva kiszélesítésére vonatkozó, szerdán elfogadott terv megvalósítása – közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A Maariv című izraeli lap értesülése szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő vár egyelőre a terv végrehajtásával, mert esélyt akar adni a Dél-Libanonba vezénylendő nemzetközi erő létrehozását célzó erőfeszítéseknek. Az izraeli katonai erők jelenleg az izraeli-libanoni határtól számított kilenc kilométer szélességű sávon belül hajtanak végre harci feladatokat Libanonban. Az izraeli biztonsági kabinet szerdai döntése értelmében ki kell terjeszteni e műveleti övezetet a határtól 4-30 kilométerre húzódó Lítáni folyó vonaláig.


Az egyiptomi külügyminiszter bírálta a kabinet szerdai döntését. Ahmed Abul Geit szerint az offenzíva kiszélesítése csupán további áldozatokhoz és pusztításhoz fog vezetni, és nem járul hozzá sem a katonai, sem a politikai célok eléréséhez. Az izraeli katonaság szerda késő esti összesítése szerint az előző napon 15 izraeli katona és a Hezbollah 40 fegyverese esett el a harcokban. A megölt Hezbollah-fegyveresek között találták az iráni köztársasági gárda több tagját – jelentette az izraeli Tízes Csatorna kereskedelmi televízió. A Hezbollah cáfolta a tévé értesülését.


Egy észak-izraeli falu egyik házában csapódott be csütörtökön a Hezbollah által kilőtt egyik rakéta, kioltva egy gyerek életét. A támadásban egy másik ember súlyosan megsebesült. Az izraeli haderő csütörtökön ismét lőtte a libanoni fővárost, és – hírek szerint helikopterről – eltalált egy a francia gyarmati időkben épült világítótornyot a tengerparton, Bejrút nyugati részén, megrongálva az épület tetejét.


A francia javaslat


Egy izraeli pilóta nélküli repülőgépről elindított rakéta telibe talált egy kisbuszt a Hezbollah egyik erősségének számító kelet-libanoni Bekaa-völgyben. A Rajak település közelében végrehajtott akcióban, amelyről helybéliek számoltak be, egy ember életét vesztette, 12-en megsebesültek. Az izraeli légierő bombázta a Baalbek várost a szíriai Homsszal összekötő utat, míg Észak-Libanonra olyan tartalmú röplapokat szórt le, amelyek szerint tilos teherautókkal közlekedni este nyolc óra után a térség útjain. (Teherautókon jutnak el rakéták a Hezbollahhoz – ez az indokolás olvasható az egyoldalas írásban.) A cédulák Libanon második legnépesebb városától, Tripolitól északra értek földet, 25 kilométernyire a libanoni-szíriai határtól. Röplapok hullottak Beddávi palesztin menekülttáborra is.

Diplomáciai fronton Franciaország kompromisszumos javaslattal állt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A libanoni háborúval kapcsolatos BT-határozat ügyében e kompromisszummal igyekszik áthidalni az amerikai-izraeli igények és a libanoni-összarab álláspont közti szakadékot. A kompromisszum lényege, hogy egy tűzszünet kihirdetése után fokozatosan kellene kivonni Libanonból az izraeli katonai erőket. Nem mondaná ki a Párizs által javasolt határozat, hogy az izraeli csapatoknak azonnal távozniuk kell Libanonból a tűzszünet kihirdetése után, ám azt leszögezné, hogy azonnal meg kell kezdeni az izraeli csapatok kivonását.


Röplapokon intenek távozásra


Izrael repülőgépekről ledobott arab nyelvű röplapokon azonnali távozásra szólította fel csütörtökön Bejrút három déli elővárosainak lakóit. “Miután a Hezbollah-terroristák folytatják rakétatámadásaikat (…) az izraeli hadsereg ki fogja szélesíteni bejrúti hadműveleteit. Hajj asz-Szollúm, Burdzs Baradzsne és Siáh lakói: saját érdekükben azonnal hagyják el ezeket a negyedeket és minden olyan helyet, ahol a Hezbollah tagjai és segítői tartózkodnak vagy terrorcselekményeket hajtanak végre” – olvasható az egyoldalas röplapon.


“Tudniuk kell, hogy a Hezbollah terrorakcióinak kiterjesztése fájdalmas és határozott válaszhoz fog vezetni, és a fájdalmas következmények nemcsak Haszan (Naszrallah) bandájára és bűnözőire fognak korlátozódni” – áll a röplapon, amelynek aláírójaként Izrael Állam szerepel. Naszrallah sejk a síita Hezbollah vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik