Nagyvilág

Lehallgatták a brit királyi család telefonjait?

Kihallgatta a brit rendőrség azt a három férfit, köztük a News of the World című bulvárlap munkatársát, akiket a trónörökös, Károly walesi herceg londoni rezidenciája egyes lakói telefonjainak lehallgatása gyanújával vett őrizetbe.

A három – 35, 48 és 50 éves – férfit még kedden vették őrizetbe, s köztük van a News of the World királyi családdal foglalkozó tudósítója, Clive Goodman, amint ezt a bulvárlap is megerősítette. A másik két személy kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy ők nem újságírók – írja a BBC.

Az őrizetbe vételeket a Scotland Yard hét hónapos nyomozása eredményeként rendelték el, miután a trónörökös hivatalos londoni rezidenciája, a Clarence House személyzetének három tagja panaszt tett a magántelefonok vélt lehallgatása miatt. Vélhetően mobil, nem pedig vezetékes telefonok lehallgatásáról van szó. Az üggyel a Scotland Yard terrorellenes csoportja, az SO13 foglalkozik a lehetséges biztonsági kockázatokra tekintettel. Az ilyen jellegű bűncselekmények büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés.


A királynőt is lehallgatták?

Az őrizetbe vett három férfi közül az egyiket – nem a News of the World munkatársát –, egy 50 éves férfit óvadék ellenében később szabadlábra helyezték. A három férfi őrizetbe vétele után felmerült az a gyanú, hogy nemcsak a Clarence House lakóinak telefonjait hallgatták le, hanem más, nem a palotában lakó fontos közéleti személyekét is, köztük miniszterekét, egy parlamenti képviselőét, katonai vezetőkét, egy vezető médiaszemélyiségét és más hírességekét.

A Scotland Yard közölte, hogy folytatja a vizsgálatot az érintett telefontársaságokkal együttműködve azoknak a személyeknek a felderítésére, akiknek a telefonjait szintén lehallgathatták. Nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az esetleges áldozatok között vannak a királyi család más tagjai, beleértve a királynői rezidencia, a Buckingham-palota lakóit.


Diana és Károly titkai

Károly herceg és néhai felesége, Diana hercegnő a múltban is áldozataivá váltak telefonlehallgatásoknak. 1993-ban nyilvánosságra is került egy bizalmas éjszakai beszélgetésük, melynek során Károly állítólag azt mondta hitvesének, hogy szívesen lenne „a nadrágján belül”. Diana egyik bizalmas beszélgetése is nyilvánosságra került, amelyet, mint később kiderült, egyik közeli barátjával, James Gilbeyvel folytatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik