Nagyvilág

Újabb videó került elő a délszláv háborús bűnökről

Horvátországban vizsgálat indul az 1995-ös Vihar hadművelet idején elkövetett háborús bűnök ügyében, miután egy szerb televízió két amatőr videofelvételt is bemutatott, melyen horvát és boszniai erők szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnei láthatók.

A szerb B92 televízió által kedd este bemutatott felvételeken szerb civilek megölése látható a 11 évvel ezelőtti délszláv háború idején, amikor Atif Dudakovics boszniai parancsnok egy szerb falu felgyújtását rendeli el – írja a BBC.


Egyedi esetek?

A szerb hatóságok Dudakovics és más háborús bűnösök azonnali letartóztatását, és az ügy kivizsgálását követelik. A horvát tábornok tagadja a vádakat. Igaz, hogy én vezettem a hadműveletet, de nem igaz, hogy háborús bűnöket követtünk volna el, ha előfordult is, azok egyedi esetek voltak – állítja Dudakovics.

A másik felvétel a múlt héten került napvilágra, szintén a szerb B92 televízió által. A felvételen boszniai és horvát erők körülvesznek és feltartóztatnak egy szerb menekülteket szállító konvojt, majd az egyik feltartott kezű menekültet lelövik.


Nyomozást indítanak

Ellenőrizni fogjuk a tényeket, és nyomozást folytatunk a helyszínen, szükség esetén a boszniai rendőrséggel is együttműködünk – közölte Zlatko Mehun horvát rendőrségi szóvivő.

Horvátország 1995-ben a Vihar hadművelet során területe nagy részét visszafoglalta, a hadművelet idején mintegy 200 ezer horvátországi szerb menekült el az országból.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék két horvát hadsereg- és egy rendőrtábornok ellen emelt vádat legkevesebb 150 civil meggyilkolásáért.

Zágráb tavaly októberben kezdte meg az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat; az egyeztetések feltétele az együttműködés a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik