Nagyvilág

USA: nincs szükség új kubai diktárorra

Washington elő kívánja segíteni a demokratizálást Kubában, nincs szándékában azonban lerohanni a szigetországot - mondta el Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az NBC televíziós csatornának. Először beszélt hatalomátadásról egy kubai kormánytag.

Castro lánya a CNN-nél

Fidel Castro törvénytelen lánya, a Kubából 1993-ban elmenekülő Alina Fernández a jövőben a CNN hírtelevízió kommentátoraként fog dolgozni Miamiban – jelentette be hétfőn a CNN. “Számomra kubaiként nagy fontossággal bír, hogy ebben a kritikus időszakban felhívjam a világ figyelmét a kubai helyzetre – mondta el az 1956-ban született Fernández.

„Az az elgondolás, hogy az Egyesült Államok valamilyen formában le kívánja rohanni Kubát – csupán azért mert problémák vannak Kubában – túl messzire menő következtetés … és egész egyszerűen nem igaz” – fejtette ki az amerikai külügyminiszter. “Az Egyesült Államok barátja kíván lenni a nehéz időszakon keresztülmenő kubai népnek. Amire azonban Kubának nincs szüksége, az az, hogy az egyik diktátor a másikra cserélődjön” – fogalmazott Rice helyi idő szerint vasárnap este az amerikai televíziónak.

A crawfordi birtokán tartózkodó George Bush amerikai elnök szerint a kubaiaknak kell dönteniük az országuk jövőjéről. “Azt kívánjuk a kubai népnek, hogy maga választhassa meg saját kormányzatának formáját” – közölte hétfőn az elnök, aki szerint bizonytalanok a Fidel Castro állapotáról szóló, egymásnak ellentmondó híresztelések.

Ez már hatalomátadás?

Békés politikai hatalomátadás megy végbe Kubában – közölte hétfőn Roberto Fernández Retamar író, a kubai kormány tagja, aki szerint mindez lerombolta az amerikai kormány várakozásait.

Az amerikai kormányzat “nem gondolta, hogy a békés utódlás lehetséges. Kubában azonban békés hatalomátvétel valósul meg” – közölte az államtanács tagja egy sajtótájékoztatón. Retamar kijelentette: Fidel ugyan nem tér vissza a hatalomba holnap, de “tudjuk, hogy néhány hónapon belül újra itt lesz közöttünk.”

Érvelése szerint Washington arra számított, hogy káoszhoz vezet, ha Fidel Castro átadja hatalmat öccsének. Az 1930-ban született író az első kubai kormányzati tisztviselő, aki annak adott hangot, hogy hatalomátadás megy végbe Kubában.

Lesz felvonulás

A Kubai Dolgozók Szakszervezete (CTC) hétfőn közleményében tudatta, hogy több mint hárommillió kubai munkás vett részt a hétvége folyamán azon a mintegy 80 ezer gyűlésen, amelyen támogatásukról biztosították a műtétéből lábadozó Fidel Castro államfőt, a kommunista pártot és a kubai kormányt.

Ulises Rosales del Toro, a kubai cukoripari miniszter hétfőn arra szólította fel a cukornád-szektorban dolgozó mintegy 100 ezer munkást, hogy augusztus 13-án nagyszabású felvonulással ünnepeljék Fidel Castro nyolcvanadik születésnapját. A miniszter kifejezte továbbá a kubai cukoripari szektor támogatását Raúl Castrónak, akire bátyja ideiglenes jelleggel rábízta az ország irányítását – áll a Kubai Kommunista Párt központi lapjában, a Granmában kiadott közleményben.

Gyors felgyógyulást kívánt Fidel Castrónak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet is, amelynek vezetője “testvéri kommunista üdvözletet” küldött az “antiimperialista harcban” érdemeket szerzett kubai államfőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik