Nagyvilág

Iránban képezték ki a túszejtőket?

Legkevesebb 15 halottja van a Bejrút déli része elleni hétfő esti bombázásnak. Izrael távozásra szólítja fel a libanoni határ közelében élő állampolgárait, a szegényebbek költözködését anyagilag is támogatja. Egy elfogott Hezbollah-különítményes elmondta: Iránban képezték ki.

Az ANI hivatalos libanoni hírügynökség jelentése szerint a Sijáh elleni izraeli támadás húsz emberéletet követelt. A közeli Haret Hreik negyedet, ahol a Hezbollah síita mozgalom főhadiszállása volt, a légicsapások az elmúlt négy hét alatt a föld színével tették egyenlővé. Milos Strugar, az ENSZ Ideiglenes Libanoni Haderejének (UNIFIL) szóvivője elmondta, hogy legkevesebb öt polgári személy vesztette életét az izraeli határ közelében fekvő Hula falu elleni hétfői támadásban. A Hezbollah erősségének számító Baalbek térségében legkevesebb 11 polgári személy halt meg, és harmincan sebesültek meg hétfő este, amikor az izraeli légierő három település ellen intézett támadást – közölte a rendőrség és a polgári védelem.

Iszrael Maimon, az izraeli kabinet titkára közölte: a kormány kész fizetni a határtérségből távozó izraeliek szállásköltségeit. Már eddig is sokan elköltöztek az észak-izraeli térségből, ugyanakkor sokan is maradtak, mert nem képesek viselni a más országrészekben tartózkodás költségeit. Az izraeli kormány egyebek között azért ajánlott most ezeknek az embereknek anyagi segítséget, mert a Hezbollah rakétatámadásaitól sújtott területeken egyre rosszabbak az életkörülmények, túlzsúfoltak az óvóhelyek.

Iránban képezték ki?

Udi Adam, az észak-izraeli katonai körzet parancsnoka mintegy 450 főre becsülte a Hezbollah libanoni síita szervezet veszteségeit a libanoni izraeli offenzíva kezdete, július 12. óta. „Az ellenség veszteségei jelentősek, egyértelműen fölényben vagyunk” – tette hozzá. A Hezbollah ezzel szemben eddig 53 fegyverese halálát közölte. Bint Dzsbeil térségében hétfőn három izraeli katona halt meg, ezzel 61-re emelkedett a konfliktus kezdete óta elesett izraeli katonák száma.

A két izraeli katonát július 12-én izraeli területről elrabló Hezbollah-különítmény elfogott tagja az izraeli hadsereg által közzétett videofelvétel szerint azt vallotta, hogy Iránban képezték ki. Az erősen megszerkesztettnek látszó felvételen a 22 éves Huszein Ali Szulejman elmondta: 2003-ban 40 vagy 50 másik Hezbollah-fegyveressel együtt hadgyakorlaton vett részt Iránban, de erről a felvételen nem derülnek ki részletek. A férfi elmondása szerint Bejrútból a Hezbollah gépkocsijain vitték őket Damaszkuszba, onnan pedig különgéppel Iránba, útlevél-ellenőrzés nélkül.

Szulejman közölte: első bevetése 2005 végén volt, amikor szintén izraeli foglyokat akartak ejteni. A sikertelenül végződött akcióban a harckocsi-elhárító rakétákat kezelte. A július 12-i akcióról, amelyen egysége három izraeli katonát megölt és két másikat elhurcolt, Szulejmán feladata egy előőrshöz vezető út elvágása volt.

A libanoni hadsereg bevonulna

A libanoni kormány hétfőn egyhangúlag megszavazta, hogy katonákat küld az ország déli részébe, amint az izraeli csapatok kivonulnak onnan – közölte Gázi Aridi tájékoztatási miniszter. „A kormány kijelenti, hogy kész 15 ezer katonát telepíteni Dél-Libanonba, amint megtörténik az izraeli csapatok kivonása, és az UNIFIL-hez (az ENSZ libanoni ideiglenes haderejéhez) fordul, hogy segítse ezt a csapattelepítést” – mondta a miniszter.

Korábban a nap folyamán a libanoni hadseregben tartalékosok behívását rendelték el, Fuád Szinjóra libanoni kormányfő pedig az Arab Liga külügyminiszteri értekezletén hangoztatta hajlandóságát arra, hogy hazája gyorsan telepít katonai erőket a déli országrészbe a Hezbollah síita szervezet és az Izrael közötti harcok leállítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik