Nagyvilág

Eltűnt a magyarellenes videó

Eltűnt az internetről az a szlovák magyarellenes videofilm, melyen nacionalista fiatalok magyar zászlót égetnek. A szlovák külügyminisztérium elítélte a felvételt, ugyanakkor figyelmeztetett: attól tart, hogy Szlovákia ellen kampány kezdődött hazánkban.

A szlovák külügyminisztérium kedden állásfoglalásban ítélte el a magyar zászlóégetésről készült internetes videofelvételt, egyszersmind meglepődésének adott hangot, amiért a magyar diplomácia afelől tájékozódott a tárcánál, vajon a szlovák hatóságok milyen lépéseket kívánnak tenni a gyűlöletkeltő és a magyar nemzet méltóságát sértő videofilm készítői és terjesztői ellen. Pozsony ezért attól tart, hogy Magyarországon Szlovákia elleni kampány kezdődött.


Aránytalan intervenció?


A dokumentum szerint a szlovák külügyminisztérium “aránytalannak találja, hogy a minden felelőtlen egyén által elkövetett hasonló cselekedet kormányszintű intervenciót vonjon maga után”, hiszen az ilyen gyakorlat a folyamatos felszültségkeltés légkörét alakítaná ki.


Pozsonyt nyugtalanítják “a szélesebb spektrumot alkotó magyar politikai körök nemzetközi kontextustól sem idegen Szlovákia elleni lépései a magyar kormányzati körökből érkező felszólítások pedig azt a benyomást kelthetik, hogy Magyarországon céltudatos nyomásgyakorló kampány indult Szlovákia ellen, ami végső fejleményeiben a két ország közti kapcsolatok megromlásához vezethet.”


Pozsonyt hasonlóképpen meglepi, hogy a magyar kormány az Egyesült Államokban bejegyzett szerveren látható és okkal elítélhető videofilm ügyét az államközi kapcsolatok szintjére emelte, ami ezzel egyidejűleg Szlovákia budapesti ügyvivőjének, illetve Magyarország pozsonyi nagykövetésének bekéretését vonta maga után.


Eltűnt a videofilm


A szlovák rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség a videofilm megjelenéséről a Pozsonyban megjelenő magyar napilap, az Új Szó szerkesztőségének érdeklődése nyomán értesült, de mert a filmet időközben a szerver amerikai üzemeltetője levette a világhálóról, a szlovák rendőrség arra számít, hogy a szerkesztőség a rendőrség rendelkezésére tudja azt bocsátani.

Ha a filmet sikerül megszerezni, a szlovák rendőrség vizsgálni fogja, hogy „vajon fennáll-e a faj- és nemzetgyalázás bűncselekményének esete” – mondta a szóvivő. Az MTI úgy értesült, hogy az Új Szó nem töltötte le a videofilmet, így a rendőrség a TA3 szlovák hírtelevízióhoz fordul, amely hétfő este azt bemutatta.


Zászlóégetés

A Külügyminisztérium azonnal megtette a szükséges diplomáciai lépéseket a néhány napja az interneten megjelent szlovák videofilmmel kapcsolatban, amelyen szlovák nacionalista fiatalok magyar zászló égetésével fejezik ki magyargyűlöletüket, miközben magyarellenes szónoklat hallatszik a háttérben.

„A magyar fél hivatalos tájékoztatást kért arról, hogy a szlovák hatóságok milyen lépéseket tettek vagy kívánnak tenni a gyűlöletkeltő, a magyar nemzet méltóságát sértő videofilm készítői és terjesztői ellen” – áll a minisztérium közleményében.


Fokozódó magyarellenesség


A július 30-án közzétett 1 perc 26 másodperces mozgóképet egy – felhasználói profilja szerint – 21 éves szlovák fiatal jegyzi az Index információi szerint. A felvételt feltöltő a neve alapján náci ideológiákat valló szlovák fiatal lehet, ezt támasztja alá a másik két videó is, amit ő jegyez: mindkettő cigányellenes alkotás, skinheadzenével körítve.

Az utóbbi hetekben komoly politikai és diplomáciai viharokat kavartak Ján Slotának, a kormányra került Szlovák Nemzeti Párt vezetőjének legutóbbi magyarellenes kirohanásai; a politikus többek között „brutális magyarosításról, nagymagyar veszélyről” nyilatkozott a Presse című osztrák lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik