Nagyvilág

Castro heteken belül visszatérhet hivatalába

Fidel Castro kubai vezető Carlos Lage kubai alelnök szerint heteken belül visszatérhet hivatalába. Jól értesült havannai források szerint a beteg már annyira jól van, hogy eszik és fel tud ülni.

A bolíviai látogatáson tartózkodó Carlos Lage helyi idő szerint szombaton újságíróknak nyilatkozva cáfolta azt a lapjelentést, amely szerint a 79 éves kubai vezető, akin belső vérzés miatt műtétet hajtottak végre, gyomorrákban szenvedne. „Fidelnek meg kellett műttetnie magát, és kielégítő a gyógyulása. Nincs rákja” – mondta a kubai alelnök. Nevük elhallgatását kérő havannai források közölték, hogy Castro korához képest jól érzi magát, már evett és felült.

„Castro már felépült”

Kubai illetékesek korábban közölték, hogy Fidel Castro elhagyta az intenzív osztályt. Evo Morales bolíviai elnök Sucréban parlamenti képviselők előtt beszédet mondva azt közölte, hogy Castro már „felépült” a műtétből. A hallgatók között ott volt Carlos Lage is. Fidel Castrón – hivatalos közlés szerint – bélműtétet hajtottak végre kedden. Betegsége miatt a 47 éve uralmon lévő kubai kommunista vezető öccsére, Raúl Castro védelmi miniszterre bízta „ideiglenes jelleggel” az ország irányítását.

Gyomorrák?

A Folha de Sao Paulo című brazil lap szombati cikke szerint kubai illetékesek arról tájékoztatták a héten Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt és a kormányzó Dolgozók Pártjának vezetőit, hogy Castrónak rosszindulatú gyomordaganata van. A vezér mostani betegsége és műtétje a visszafordíthatatlan hatalomátadás kezdete lehet a karib-tengeri szigetországban. Még ha fel is épül a 79 éves kubai vezető, akkor sem lesz talán már képes teljesen kezébe venni az irányítást. A brazil elnöki hivatal szóvivője szombat este cáfolta a sajtóhírt.


Fidel Castro augusztus 1-jén jelentette be visszavonulását, és a hatalom a most 75 éves Raúl kezébe került. Fidel Castro egészségi állapota 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor egy szabadban tartott beszéd alatt elájult. 2004-ben látványosan elesett egy szónoki emelvényről lelépve, s eltörte a térdét. A hatalmát egyik esetben sem bízta másra. Most ezt azzal indokolta, hogy Kubát az amerikai kormány fenyegeti. Az amerikai kormányzat egyelőre nem kommentálta a kubai elnök egészségi állapotát. A Fehér Ház szóvivője csak annyit mondott, hogy „figyelemmel követik az eseményeket, és tovább dolgoznak azon, hogy Kuba szabad legyen”.

A hatalomátadás hírére a Floridában élő kubaiak hajnalig tartó ünnepséget rendeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik