Nagyvilág

Libanon a BT-javaslat elvetésére szólít

Libanon hivatalosan fel fogja kérni az arab országokat, hogy vessék el az ENSZ Biztonsági Tanácsába benyújtandó amerikai-francia határozati javaslatot, és támogassák inkább a bejrúti kormány hétpontos rendezési javaslatát a libanoni háború ügyében - közölte a libanoni parlament elnöke.

A síita Nabih Berri azzal indokolta bejrúti sajtóértekezletén az amerikai-francia javaslat elvetésének szükségességét, hogy a két nyugati hatalom rendezési terve csak az izraeli érdekek érvényesülését tartja szem előtt, s ellentétes Libanon érdekeivel.

Izraeli kivonulást akar Libanon

Az ENSZ Libanonra vonatkozó határozattervezetének tartalmaznia kell az izraeli visszavonulást a két ország határán túlra – mondta Fuád Szinjóra libanoni kormányfő abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott a vasárnapra virradó éjjel.

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy az izraeli hadsereg tartósan Libanonban maradjon – jelentette ki Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vasárnap Crawfordban. Az amerikai diplomácia irányítója úgy vélekedett: a készülő ENSZ-határozatnak lehetővé kell tenni a libanoni harcok gyors befejezését, de figyelmeztetett, hogy ez csak az első lépés lesz egy tartós béke irányába.

Eltérő elképzelések

A libanoni kormány javaslata több ponton jelentősen eltér az amerikai-francia elképzeléstől. Az utóbbi az ellenségeskedések azonnali beszüntetését írná elő, de nem követelné a libanoni területen állomásozó izraeli csapatok azonnali kivonását az arab országból. A libanoni kormány tervezete szerint az azonnali tűzszünetet nyomban követnie kellene az izraeli csapatok teljes kivonásának.

Az amerikai-francia javaslat szerint nemzetközi erőt kellene Dél-Libanonba vezényelni a síita Hezbollah szervezet Izrael-ellenes akcióinak megakadályozására. A libanoni kormány terve szerint a libanoni hadsereg ellenőrzése alá kell helyezni a térséget, s egy nemzetközi erő segítséget nyújthatna a libanoni hadseregnek a terület ellenőrzésében. Franciaország, Törökország, Malajzia és Indonézia tájékoztatta eddig Libanont, hogy kész azonnal 2000 embert küldeni – közölte a forrás.

Szíria kész egy regionális háborúra

Szíria kész egy regionális háborúra, és “azonnal felelne minden izraeli agresszióra” – jelentette ki vasárnap Valíd Moallem szíriai külügyminiszter, hozzátéve, hogy Szíria megkezdte erre a felkészülést. Hangsúlyozta az észak-libanoni Tripoliban tartott sajtótájékoztatóján: azért érkezett Libanonba, hogy támogatásáról biztosítsa Haszan Naszrallah sejket, a Hezbollah vezetőjét Libanon védelmében. Szavai szerint Naszrallah és harcosai Libanont és “az arab nemzet méltóságát” védik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik