Nagyvilág

Irán afrikai bányákból próbál uránt szerezni

Irán nagy mennyiségben próbál illegális úton atomfegyver gyártásához szükséges urániumot szerezni arról az afrikai bányavidékről, ahonnan a Hirosimára ledobott atombomba alapanyaga is származott - írta a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap beszámolója szerint egy július 18-i ENSZ-jelentés kétséget kizáróan megállapította, hogy egy, a tanzániai vámtisztviselők által lefoglalt nagy mennyiségű 238-as urániumszállítmányt a kongói Lumumbashi bányavidéken adták fel. Tanzániai vámtisztviselők azt mondták a brit lapnak, hogy a szállítmány célállomása Bandar Abbasz iráni kikötőváros volt, s a csempészárut egy rutinellenőrzés során foglalták le.

Az urániumszállítmányok a kongói Lumumbashi környékéről származnak, amely az ásványkincsekben gazdag Katanga tartomány székhelye. Ott található a Shinkolobwe uránbánya, amely a Hirosimára és Nagaszakira 1945 augusztusában ledobott atombombák alapanyagát is szállította. A bányát ugyan hivatalosan 1961-ben bezárták, mielőtt Kongó visszanyerte volna függetlenségét Belgiumtól, de az ENSZ-vizsgálat megállapította, hogy a bányászat titokban tovább folytatódik, és a helyi hatóságok szemet hunynak felette.


Teherán tagad


Tagadta egy magas rangú iráni vezető vasárnap a The Sunday Times brit lap állítását, miszerint Irán nagy mennyiségben próbál illegális úton atomfegyver gyártásához szükséges urániumot szerezni arról az afrikai bányavidékről, ahonnan a Hirosimára ledobott atombomba alapanyaga is származott.


“Ez teljesen hamis állítás, nincs szükségünk urániumbehozatalra, mivel vannak uránbányáink, és van egy üzemünk is a feldolgozásra” – mondta sajtóértekezletén Ali Laridzsáni nukleáris ügyekben illetékes főtárgyaló, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára. Elítélte a lapban közölt információt mint “részét annak a lélektani háborúnak, amelyhez az amerikaiak időről időre folyamodnak” Irán ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik