Nagyvilág

Hirosima polgármestere az atomfegyverek kivonását kérte

Valamennyi atomfegyver kivonását szorgalmazta vasárnap Hirosima polgármestere az első atomtámadás 61. évfordulóján. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő ígéretet tett a japán békealkotmány fenntartásához, ugyanakkor továbbra sem mond le a Jaszukuni-szentélybe való látogatásairól.

Az atomfegyverek terjedése miatti aggodalmát hangoztatva Akiba Tadatosi polgármester kérte a japán kormányt, játsszon vezető szerepet az atomfegyverkészletek felszámolásáért kifejtett erőfeszítésekben. “Hatvanegy év telt el, amióta a sugárzás, a forró sugarak és az atomrobbanás poklot teremtett a földön” – hangsúlyozta Abika a hirosimai Béke parkban, a bombatámadás helyszínén mondott beszédében. “Egyre nő azonban azoknak az országoknak a száma, amelyek beleszerettek a gonoszba, és rabszolgái lettek az atomfegyvereknek. Az atomfegyverek egyetlen szerepe, hogy megsemmisítsék őket” – tette hozzá a polgármester.

Helyi idő szerint 8 óra 15 perckor megszólalt a harang, jelezve azt az időpontot, amikor az amerikai B-29-es bombázó, az Enola Gay 1945. augusztus 6-án ledobta Hirosimára az atombombát. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő ígéretet tett arra, hogy ragaszkodik Japán békepárti alkotmányához és atomfegyvermentes politikájához.

“Japán, az egyetlen ország, amely atomtámadás áldozata volt, felelős azért, hogy elmondja tapasztalatát a nemzetközi közösségnek” – hangsúlyozta a kormányfő. Ugyanakkor újságíróknak nyilatkozva jelezte: továbbra sem mond le a japán háborús halottak emlékhelyére, a Jaszukuni-szentélybe való látogatásairól. “Bármikor ellátogathatok oda, de megfelelő módon választom majd meg annak időpontját” – mondta Koidzumi. A miniszterelnök 2001-es hatalomra jutása óta minden évben elzarándokolt az egykori háborús bűnösök nyughelyéül is szolgáló szentélybe kiváltva ezzel Kína és Dél-Korea tiltakozását, de mindeddig ügyelt arra, hogy kerülje augusztus 15-ét, Japán második világháborús vereségének kényes évfordulóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik