Nagyvilág

Megtalálták az Ermitázs fosztogatóit

Őrizetbe vette az orosz rendőrség a szentpétervári Ermitázs múzeum feltételezett fosztogatóit - jelentette szombaton az Interfax orosz hírügynökség. A rendőrség további 70 műkincsnek jutott a nyomára.

„Szombatra virradóan őrizetbe vettek két személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy műkincseket loptak el az Ermitázs múzeumból” – közölte egy meg nem nevezett rendőrségi forrás a hírügynökséggel. A forrás szerint a nyomozás során meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a gyanúsítottak az Ermitázs egy teremőrének segítségével az utóbbi hat év folyamán rendszeresen fosztogatták a múzeumot.

A lopássorozatról július végén adott tájékoztatást a múzeum vezetése, közölve, hogy a világ egyik legnagyobb múzeumának számító Ermitázsból 221 műkincs hiányzik. Ezzel egy időben közzétették a múzeum honlapján az eltűnt kiállítási tárgyak teljes listáját. Hivatalos becslés szerint az eltűnt műkincsek értéke 130 millió rubelt, nem egészen 5 millió dollárt tesz ki. Az orosz sajtóban viszont olyan szakértői nyilatkozatok is megjelentek, hogy ezeknek a tárgyaknak a piaci értéke legalább 100 millió dollár.

Nem egészen két nappal az eltűnt kincsek listájának közzététele után egy ismeretlen telefonáló bejelentése nyomán egy ellopott ikont megtaláltak az ügyben nyomozó szentpétervári rendőrkapitányság szomszédságában, egy szemeteskukában. Az ikon értéke 200 ezer dollár. Másnap egy moszkvai régiségkereskedő juttatott vissza a múzeumba egy, a listán szereplő misekelyhet. A műkereskedő igazolni tudta, hogy jóhiszeműen vásárolta meg 2004-ben a kelyhet.

Az Ermitázs fosztogatására egyébként egy rutinleltár során derült fény. Az előre betervezett leltárt tavaly kezdték, de a kiállítási tárgyak számbavételének kezdetén az egyik teremőr hirtelen rosszul lett és elhunyt a munkahelyén. Később állapították meg, hogy az eltűnt műkincsek döntő része abban a részlegben volt kiállítva, amelynek őrzéséért az elhunyt dolgozó volt a felelős. A nyomozás során azt derítették ki, hogy az elhunyt teremőr segítségével hat éven át fosztogatták az Ermitázst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik