Nagyvilág

Putyin mellett senki nem rúg labdába

Az oroszok többsége ismét Vlagyimir Putyint választaná meg államfőnek, más orosz politikusok „labdába sem rúgnak” a jelenlegi elnök mellett - derül ki egy Moszkvában közzétett közvélemény-kutatásból.

A Közvélemény alapítvány által július végén végzett felmérés során a megkérdezettek 51 százaléka válaszolt úgy, hogy Vlagyimir Putyinra adná szavazatát, ha most tartanák az elnökválasztást Oroszországban. A kommunista Gennagyij Zjuganov 6 százalékos, a szélsőségesen nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij 5 százalékos eredményt érne el. Az orosz elnök lehetséges utódai között emlegetett Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettesre a választók mindössze két százaléka, Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettesre, védelmi miniszterre pedig egy százaléka szavazna.

A megkérdezettek 86 százaléka elégedett, és mindössze 9 százalékuk elégedetlen Vlagyimir Putyin elnöki tevékenységével. Az elnök bizalmi indexe is magas: a válaszadók 55 százaléka bízik benne, 29 százaléka igen is meg nem is, csak 12 százalékuk bizalmatlan. A többi orosz politikus a bizalmi indexet tekintve is messze lemarad a jelenlegi államfő mögött.

Az orosz alkotmány szerint Putyin nem lehet többé államfő, mivel most tölti második elnöki mandátumát, és az alaptörvény csak két időszakot engedélyez. Putyin második mandátuma 2008-ig szól. Az orosz elnök már többször kijelentette, hogy tiszteletben tartja a jelenleg érvényben lévő alkotmányt, nem kíván harmadik elnöki mandátumot, és nem támogatja azt sem, hogy annak érdekében módosítsák az alkotmányt.

Az alaptörvény ilyen értelmű módosítását nem egészen egy héttel ezelőtt rendkívüli ülésen elfogadott határozatában javasolta a csecsenföldi köztársaság parlamentje. A Közvélemény alapítvány az ország 200 településén kérdezett meg 3 ezer embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik